Іршанському ГЗК погодили вирубку лісу: розроблятимуть кар’єр

Міндовкілля погодило поступову рубку дерев для прокладення комунікацій та роботи техніки

Філія «Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат» Акціонерного Товариства «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» отримала позитивний Висновок з оцінки впливу на довкілля (далі – ОВД). Міністерство довкілля погодило проведення поступових рубок на площі 1 км для розробки родовища титанових руд.

Про це повідомили на сайті Малинської міської ради.

Йдеться про розробку Букінської ділянки Межирічного родовища титанових руд та подальшу рекультивацію порушених земель.

З висновку Міндовкілля бачимо, що ділянка розташована у межах Малинської міської територіальної громади та Іршанської селищної громади. Площа становить 1227,4 га. На цій території росте сосна звичайна, осока та береза, які планують поступово видаляти.

Закладають, що річна продуктивність кар’єру становитиме: 850 тисяч кубічних метрів рудних пісків; за розкривними породами —  716 тис. куб. м; сумарна кількість за гірничою масою — 1725 тис. куб. м. Експлуатувати кар’єр планують 24 роки.

Нагадаємо, щоб розпочати свою діяльність, необхідно пройти процедуру оцінки впливу на довкілля (ОВД). Для розуміння, ОВД, яку запровадили у 2017 році, замінює колишню процедуру екологічної експертизи і є фактично основним дозвільним документом для провадження господарської діяльності. Процедура займає приблизно від чотирьох до восьми місяців і передбачає кілька етапів. Зокрема, повідомлення у місцеві органи про плани роботи, публікація звіту у реєстрі ОВД та проведення громадських обговорень. Пізніше, на підставі звіту та думки громади Міндовкілля надає Висновок – негативний, чи, як в цьому випадку, позитивний.

Оголошення про початок громадського обговорення звіту по цьому проєкту оприлюднили 14 липня у друкованих медіа «Житомирщина» та «Іскоростень». Очних громадських слухань не проводили – посилаються на карантинне законодавство, яке ще тоді діяло.

У 2021 році на розгляд депутатів Малинської міської ради виносили питання про розширення масштабів ГЗК на нашу громаду. У червні Іршанський ГЗК просив дозвіл на просік лісу у межах 40 га — тоді метою було вивчити поклади титану.

Довідка: ДП «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» розпочало фактичну діяльність із серпня 2014 року, коли уряд України ухвалив рішення про передання йому в управління майнових комплексів Вільногірського гірничо-металургійного комбінату (ВГМК, Дніпропетровська обл.) та Іршанського гірничо-збагачувального комбінату (ІГЗК, Житомирська обл.). Раніше ці комбінати були в оренді у структури Фірташа. Потім підприємство було перетворено на ПАТ, а потім – у ПрАТ.

Уряд у серпні 2016 року вніс ОГХК до списку компаній, що підлягають приватизації у 2017 році. Її термін декілька разів відкладали, а конкурс двічі зривався.

ОГХК раніше реалізовувала продукцію більше ніж до 30 країн світу та була одним із найбільших у світі виробників титанової сировини, займаючи 4% світового ринку. Компанія видобуває титанову руду.

На початку 2023 року Фонд державного майна (ФДМ) звільнив в.о. голови правління ПрАТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія” (ОГХК), до управління якого передано Вільногірський гірничо-металургійний комбінат (ВГМК, Дніпропетровська обл.) та Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат (ІГЗК, Житомирська обл.), Владислава Іткіна.

Згідно з інформацією, під керівництвом Іткіна були нібито втрати продукції на мільйони доларів та сумнівні контракти з посередниками.

Катерина Гончаренко
Катерина Гончаренко
Журналістка, оглядачка MALYN.MEDIA

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини