Калюжне дно: а чому б не скасувати громадські обговорення? Скарга в Міндовкілля

Звернення вже зареєстровано в Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України

Найглибша емоція в «калюжній» історії — огида до неспроможних «керманичів». Шукати там щось інше вже не варто. Це зрадники, які працюють на ворога. А ти змушений діяти, як на ворожій території…

Але сьогодні не про емоції, а про дію. Вчора писав у фейсбуці: «Нарешті люди усвідомили негативний вплив Цукерберга на екологію у Малині. Якщо виливати душу у фейсбуці, то для душі добре, але справа не рухається. Допомогти може лише офіційне спілкування». Це щодо звернення малинців до міського голови.

Сьогодні зареєстрував скаргу в Міндовкілля. Це майже повний текст звернення, без обов’язкових атрибутів — «шапка», підписи тощо. Я вважаю, що є купа підстав, щоб скасувати громадські слухання. Діло за Міністерством…


СКАРГА

Прошу визнати громадські обговорення «Звіту з оцінки впливу на довкіллі», реєстраційний номер справи 2022121210190, суб’єкт господарювання: ТОВ «БМ ГРАНІТ-У», місце планової діяльності: Розробка та подальша рекультивація Малинського родовища гранітів ділянка Городищенська такими, що не відбулися через суттєві порушення….

ОБҐРУНТУВАННЯ ВИМОГ

Оголошення про початок громадського обговорення оцінки впливу на довкілля по зазначеній справі було оприлюднено в газеті «Малинські новини». У Єдиному реєстрі оцінки впливу на довкілля датою оприлюднення зазначено 16 червня 2023 року. Копії документів на сайті реєстру є недоступними з позначкою: «До завершення воєнного стану інформація відображається частково. Для отримання детальної інформації звертайтеся до УТО/УЦО».

У п. 5 оголошення не вказано, коли й де відбудуться громадські слухання.

Очевидно, що підставою для непроведення громадських слухань є такі обмеження, що зазначено в оголошенні: «Тимчасово, на період дії та в межах території карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби (COVID-19), спричиненої коронавірусом SARS-CoV–2, до повного його скасування та протягом 30 днів з дня скасування карантину, громадські слухання не проводяться і не призначаються на дати, що припадають на цей період»

Але 26 березня 2022 року Кабінет Міністрів уніс зміни до постанови № 1236, якими визначено особливості дії карантину для боротьби із коронавірусною хворобою на час дії воєнного стану в Україні.Відповідну постанову № 372 ухвалили під час засідання Уряду 26 березня. Документ набрав чинності 27 березня. Документом встановлено, що обмежувальні протиепідемічні заходи не застосовуються на період воєнного стану в Україні».

Таким чином проігнорована Постанова КМУ, або нема обґрунтування, чому постанову не взяли до уваги.

У п.6 оголошення «Державний орган, що забезпечує доступ до звіту з оцінки впливу на довкілля та іншої доступної інформації щодо планованої діяльності» невірно зазначені телефон та контактна особа. Працівник на вказаному телефоні зазначив, що він таким не займається та спрямував у громадську приймальню. Контактна особа «давно не працює».

У п.9 оголошення зазначено: «Місце (місця) розміщення звіту з оцінки впливу на довкілля та іншої додаткової інформації (відмінне від приміщення, вказаного у пункті 6 цього оголошення), а також час, з якого громадськість може ознайомитися з ними в приміщенні Коростенської районної державної адміністрації, за адресою: 11500, Житомирська область, м. Коростень, вул. Михайла Грушевського, 60/2, а також адмінприміщення ТОВ «БМ ҐРАНІТ — У» за адресою: 10001, Житомирська обл., м. Житомир. вул. Малинська, 10»

Очевидне порушенням у п. 9 — не зазначено час для ознайомлення. Треба наголосити, що місто Коростень розташоване від місця планової діяльності на відстані близько 60 км, м. Житомир — на близько 100 км.

Повідомлення на сайті Малинської міської громади не розміщено, хоч це є усталеною практикою. Наприклад, 7 квітня 2023 року було оприлюднено оголошення підприємства ВП «Пенізевицький кар’єр» з аналогічним видом діяльності (режим доступу в мережі інтернет — Малинська міська рада: https://malyn-rada.gov.ua/news/ogoloshennya-pro-pochatok-gromadskogo-obgovorennya-zvitu-z-ocinky-vplyvu-na-dovkillya-1

Таким чином:

  1.  Документи в Єдиному реєстрі недоступні (обмеження воєнного стану)
  2.  Громадські слухання не проводяться (з посиланням на ковідні обмеження, але не достатньо обґрунтовано)
  3.  Найближча фізична адреса — за 60 км. Організатор не прямо покладає матеріальні витрати на громадськість.
  4.  Не вказано час для ознайомлення, що є суттєво, як для планування поїздки, якщо хтось на таку визначиться, так і з огляду на об’єм звіту (близько 270 стор.)
  5.  Органу місцевого самоврядування відповідної адміністративно-територіальної одиниці, яка може зазнати впливу планованої діяльності звіт не оприлюднював, заяв не робив, інформацію не коментував.

Окремо варто зазначити, що вже після початку громадського обговорення звіту ОВД (оприлюднено 16 червня 2023 року) до Реєстру оцінки впливу на довкілля внесено додаткову інформацію до звіту ОВД, з вказаною датою оприлюднення 22 червня 2023 року. Інформація в Реєстрі є недоступною, і неможливо визначити, в якій частині внесено зміни, але очевидно, що звіт ОВД з до 22 червня й після 22 червня мав різне наповнення.

На підставі зазначеного, вважаю, що грубо порушено Стаття 4 ЗУ «Про оцінку впливу на довкілля» Гласність оцінки впливу на довкілля

п.1.  У процесі оцінки впливу на довкілля забезпечується своєчасне, адекватне та ефективне інформування громадськості.

п.6. Звіт з оцінки впливу на довкілля та надана суб’єктом господарювання інша документація, необхідна для оцінки впливу на довкілля, є відкритими (з урахуванням вимог частини восьмої цієї статті) і надаються уповноваженим органом, органом місцевого самоврядування та суб’єктом господарювання для ознайомлення. Доступ до звіту з оцінки впливу на довкілля та іншої наданої суб’єктом господарювання документації щодо планованої діяльності забезпечується шляхом їх розміщення у місцях, доступних для громадськості у приміщеннях уповноваженого органу, органу місцевого самоврядування відповідної адміністративно-територіальної одиниці, яка може зазнати впливу планованої діяльності, у приміщенні суб’єкта господарювання та, додатково, може розміщуватися в інших загальнодоступних місцях, визначених суб’єктом господарювання. Громадськості надається можливість робити копії (фотокопії) та виписки із зазначеної документації, а також можливість ознайомлення з інформацією за місцем розміщення.

Варто зазначити, що звіт ОВД можна отримати зробивши запит на публічну інформацію. Але для відповіді на такий запит законодавством передбачено 5 робочих дні, що суттєво звужує строки, тривалість та порядок громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля (п. 5 оголошення про початок громадського обговорення).

Тому, прошу визнати громадські слухання з оцінки впливу на довкілля по справі 2022121210190 такими, що не відбулися через суттєві порушення Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» в частині забезпечення своєчасного, адекватного та ефективне інформування громадськості, через внесені зміни до звіту ОВД після початку обговорення, та через чинники, які суттєво обмежують тривалість обговорення

Осіб, винних у порушення законодавства про оцінку впливу на довкілля притягнути до дисциплінарної, адміністративної, цивільної чи кримінальної відповідальності.

ЗУ про «Звернення громадян», стаття 20, термін розгляду звернень громадян, передбачає, що на обґрунтовану письмову вимогу громадянина термін розгляду може бути скорочено від встановленого цією статтею терміну. Тому прошу розглянути заяву у стислі терміни, які не виходять за межі термінів громадського обговорення Звіту ОВД.

Після отримання заяви та її реєстрації, прошу повідомити дату та реєстраційний номер заяви на ел. пошту*****

Відповідь на звернення прошу надіслати на ел. пошту ******


Очевидно, що текст скарги не для легкого читання, але є зрозумілим.

А ми тим часом читаємо Звіт і пишемо зауваження. Хто б там що не проголошував з трибуни, а з махлярами треба бути уважним. Бо нас були вже приспали на початку року. Ось тут гарний спів мера: «Калюжна» справа: відповідь міського голови. А разом з тим Сергій Кириченко відписує «копачам», що ніхто скарг не надсилав, все пучком…

“Жалоб нєт, но ви там дєржитєсь!”

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини