«Калюжна» справа: відповідь міського голови

Не турбуйтеся, все під контролем. Робимо все, що треба

Якщо говорити про якість самої відповіді, то вона за п’ятибальною шкалою на три «з натяжкою» (тобто двійка з бонусом). Та про це нижче.

Якщо хтось любить деталі, то варто переглянути попередній допис ТУТ. Якщо не хочете читати деталі, то лист стосувався «Повідомлення про планову діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля», оприлюднене в газеті.

ЗА ВСЕ ХОРОШЕ ПРОТИ ВСЬОГО ПОГАНОГО

Прочитали, вивчили, звернулися, тримаємо руку на пульсі — десь так можна скоротити відповідь мерії.

Напевно вже всі звернули увагу, що в попередні рази здіймалася шалена хвиля спротиву в публічному просторі. Активісти, депутати, фотосесії, листи (чим більше, тим краще), фейсбук гуде…

Натомість цього разу все тихо, кулуарно, немов нічого й не сталося. Чому такий контраст? Де ті, що розганяли хвилю? Достеменно я знати не можу, тому тримаю в голові декілька версій.

Але є ще й така (усно-напівофіційна): мовляв, не треба розкривати карти, щоб «каменярі» не готували контраргументи. Ось так.

Вся суть публікації «Повідомлення про Оцінку Впливу на Довкілля» в газеті зводиться до того, щоб громадськість ознайомилася й сказала своє фе чи одобрямс. Натомість справу у руках невеликого кола невизначених осіб. Наче так треба, наче так краще.

Та добре, кішки-мишки, то хай будуть кішки-мишки. Чому перейматися, якщо є офіційна відповідь за підписом міського голови.

Далі фрагменти відповіді для загального ознайомлення скан прикріплено нижче):

Зазначаємо, що спеціалістами виконавчого комітету в межах повноважень опрацьовано повідомлення про планову діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля та було оприлюднене в місцевій газеті «Малинські новини» (від 15 грудня 2022 року № 38)

За результатами опрацювання повідомлення, а також враховуючи Ваше звернення, було підготовлено та направлено до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів зауваження щодо планової діяльності, обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля.

Також враховуючи правові норми Закону України «Про оцінку впливу на довкілля було підготовлено звернення до правоохоронних органів щодо перевірки достовірності інформації зазначеної суб’єктом господарювання в повідомлені про планову діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля.

Додатково хочемо зазначити, що з метою збереження водойми та території навколо неї в теперішньому стані, враховуючи суспільну напругу та невдоволення мешканців громади, Малинською міською радою в межах своїх повноважень та законодавства України вживаються заходи недопустимості провадження планованої діяльності ТОВ «БМ ГРАНІТ-У».

В подальшому після оприлюднення суб’єктом господарювання звіту з оцінки впливу на довкілля, спеціалістами міської ради будуть підготовлені та надані до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України відповідні зауваження.

COVID-19 ТА ВІЙНА

Серед іншого у зверненні до міського голови було два пункти: чи діють карантинні обмеження спричинені коронавірусною хворобою, і чи є обмеження на момент воєнного стану.

Третину(!) тексту відповіді становить роз’яснення щодо обмежень встановлених через COVID-19

Дослівно:

Додатково зазначаємо, що Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» щодо запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» внесено зміни до статті 17 «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», доповнивши її пунктом 21, яким встановлено, що «громадське обговорення планованої діяльності проводиться виключно у формі надання письмових зауважень і пропозицій (у тому числі в електронному вигляді), про що зазначається у звіті про громадське обговорення», але передбачивши, що дане діятиме лише «протягом дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України, до повного його скасування та протягом 30 днів після завершення такого періоду, з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID- 19).

Законом встановлено не проводити громадські слухання у цей період та на дати, що припадають на період дії заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), не призначати. Заплановані громадські слухання, дата проведення яких припадає на період дії зазначених заходів, вважатимуться такими, що не відбулися і повторно проводитись не будуть».

Стільки букав про COVID, таке деталізоване роз’яснення на фоні інших «скромно-узагальнених» відповідей для чого? Щоб підказати, що громадські слухання не проводяться? Що всі зауваження подаються виключно письмово? Тут або хочуть зробити мені «підказку», або аби чим заповнити лист — щоб солідніше виглядало.

Насправді «коронавірусна» відповідь мала б бути значно коротша й по суті, як от, наприклад:

«Кабінет Міністрів уніс зміни до постанови № 1236, якими визначено особливості дії карантину для боротьби із коронавірусною хворобою на час дії воєнного стану в Україні.Відповідну постанову № 372 ухвалили під час засідання Уряду 26 березня. Документ набрав чинності 27 березня.

Документом встановлено, що обмежувальні протиепідемічні заходи не застосовуються на період воєнного стану в Україні».

У відповіді мерії під грандіозними «ковідними» роз’ясненнями все ж зазначено, що «на даний час відсутні обмеження щодо проведення громадського обговорення з оцінки впливу на довкілля в період дії воєнного стану».

ОЦІНКА ВІДПОВІДІ НА ЗВЕРНЕННЯ

По перше, і це вперше, відповідь кинули на електронку та й по тому. Хоч у зверненні є прохання повідомити телефоном, щоб забрати лист особисто. Не знаю, чи то оргвідділ так почав працювати, чи то оргвідділ отримав таке «ЦУ»…

Сама відповідь достойна фейсбук-дописів, а не офіційного листування. У стилі «ми тут все поробили, не турбуйся». Окрім як про COVID, звичайно.

Як на мене, тут можна доводити, що є порушення статті 212–3 Кодексу України про адміністративні правопорушення, що це «неповне надання інформації» та «надання інформації, що вводить в оману» і всяке інше. Але нема до цього інтересу.

Мені достатньо, що Малинський міський голова Олекксандр Ситайло взяв на себе особисту відповідальність за подальшу долю «Калюжі», і що документ підготував Олександр Паршаков.

Якщо ця епопея буде завершена — дуже добре. Якщо вона знову розтягнеться на роки, тоді можна буде говорити. Час покаже, наскільки була виправдана сьогоднішня шпигунська гра «щоб ворог не здогадався».

Для мене в цій історії Бальшой Мєдвєдіци (так БМ розшифровую) великих загадок нема. Як би там хто хотів, чи не хотів, але така купа судових справ залишає слід, який допомагає цю книгу прочитати.

Чекайте. Вони працюють.

P.S. 15 робочих днів з відведених 20 на обговорення й зауваження минули

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини