Верховна рада відновила е-декларування, але «закрите»: два нардепи від Житомирщини були «за» — інші чотири завіялися

В Україні відновили електронне декларування – Верховна рада 5 вересня проголосувала в цілому за законопроєкт №9534

Основні положення закону про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану прокоментував перший заступник голови Верховної ради Олександр Корнієнко.

Про це пише Житомир.info.

«На меті законопроєкта відновити дії антикорупційних механізмів, зокрема відновлення подання відповідних декларацій та проведення спеціальних перевірок, а також спрощення порядку подання декларацій: надання суб’єктам декларування доступу до відомостей про них та членів їх сімей; удосконалення декларування об’єктів, що перебувають у володінні або користуванні особи; удосконалення порядку і збільшення строків декларування суттєвих змін у майновому стані.

Крім того, законопроєктом передбачаються окремі строки подання декларацій для суб’єктів декларування, які виконують завдання в інтересах нацбезпеки і оборони України, беруть безпосередню участь у веденні воєнних/бойових дій або перебувають на тимчасово окупованих територіях», – повідомив Олександр Корнієнко.

Він наголосив, що ухвалення цього закону «наближає нас до вступу в Європейський Союз».

«На жаль, не відкрили реєстр, але я особисто свою декларацію відкрию», – запевнив перший заступник голови ВРУ.

За поправку до законопроєкту, яке передбачає відкритий доступ до електронних декларацій, проголосували лише 199 народних депутатів. З шести нардепів-мажоритарників від Житомирської області «за» були лише двоє: Богдан Кицак та Володимир Арешонков. Ігор Герасименко та Дмитро Костюк під час голосування були відсутні, Тетяна Грищенко та Сергій Кузьміних – не голосували. Відсутні також були і нардепи – голови Житомирських обласних партійних організацій: Анжеліка Лабунська («Батьківщина») та Арсеній Пушкаренко («Слуга народу»).

Зауважимо, що голосування за цю поправку було о 16:20, а за законопроєкт в цілому – о 16:38 і до того часу деякі нардепи в сесійній залі з’явилися. У другому читанні та в цілому за проєкт закону №9534 проголосували 329 народних депутатів, всі вище згадані представники Житомирської області були «за», лише Анжеліка Лабунська на пленарному засіданні відсутня.

Результати голосування за електронні декларації прокоментував голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія.

«Сьогодні парламент проголосував за відновлення декларування – 329 голосів у форматі, прохідному для зарахування нашими міжнародними партнерами. Але окрім міжнародних партнерів в нас є громадянське суспільство, яке незадоволене тим, що за замовчуванням, реєстр декларантів доступний для перевірок НАБУ та НАЗК та не є доступним для будь-кого. Тут є запобіжники. 1. Через рік автоматично весь реєстр буде відкритим як і раніше. 2. Ми зробили норму, згідно з якою декларант може добровільно відкрити свою декларацію для всіх людей, а не тільки для перевіряючих органів.

Ми з керівництвом парламенту будемо перші подавати такі листи до НАЗК з проханням зробити наші декларації публічними. Це політична відповідальність кожного декларанта», – наголосив Давид Арахамія.

Він також зауважив, що норма закритості реєстру виникла на прохання декларантів місцевих громад, які проживають на прифронтових територіях, родичі яких можуть бути в небезпеці.

ІнфоМалин
ІнфоМалинhttps://malyn.media/
Тут оселилися адміністратори сайту MALYN.MEDIA. Маєте запитання, бачите негаразди в роботі сайту чи хочете повідомити новину — сконтактуйте з нами через e-mail або сторінку у Facebook. Тисніть на відповідну піктограму.

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини