Про «Калюжу»: суд не задовольнив апеляційну скаргу ТОВ «БМ Граніт-У» про скасування припису

У червні цього року суд першої інстанції відмовив бізнесменам у намаганнях скасувати припис і вони спробували оскаржити це рішення в апеляційному суді

Днями Сьомий апеляційний адміністративний суд розглядав апеляційну скаргу від бізнесменів, які хочуть розпочати видобуток граніту на популярній місцевій локації відпочинку – «Калюжа». Просили скасувати припис та визнати його протиправним.

Про цей йдеться у рішенні суду від 14 вересня цього року.

Рівно рік тому, у вересні 2021-го, Товариство з обмеженою відповідальністю «БМ Граніт-У» звернулося до суду з позовом до Державної служби геології та надр України (Центральний міжрегіональний відділ Департаменту державного геологічного контролю) про визнання протиправним та скасування припису. В обґрунтування позову зазначили, що припис винесений протиправно, не відповідає вимогам чинного законодавства, тому підлягає скасуванню.

Тоді суд задовольнив частково це звернення  — зупинив дію припису Держгеонадр до набрання законної сили судовим рішенням у даній справі. В іншій частині заяви (про визнання протиправним та скасування припису) — відмовлено.

У червні цього року житомирський суд своїм рішенням відмовив бізнесменам у скасуванні припису. Але вони не зупинилися і знову звернулися до суду – тепер до суду другої інстанції, подавши на апеляцію.

Одна з претензій – перешкоджання діяльності на орендованій землі. Зокрема, у матеріалах справи згадується позапланова перевірка працівниками Центрального міжрегіонального відділу Департаменту державного геологічного контролю Держгеонадра України. Під час цієї перевірки знайшли кілька серйозних порушень, які власне й стали причиною до припису.

Як от, наприклад:

Не проведено обов`язкової оцінки впливу на довкілля під час проведення планової діяльності з видобування корисних копалин (гранітів Малинського родовища (Городищенської ділянки);

не проведена підготовка родовища до розробки (термін виконання І квартал 2021 р.);

суб`єкт господарської діяльності протягом двох років з початку дії дозволу №4509 від 21 листопада 2007 року не розпочав користування надрами.

Суд ознайомився з матеріалами справи і залишив припис у силі. Колегія суддів зазначила, що справді порушені вимоги природоохоронного законодавства і позивач їх не зміг спростувати своїми аргументами.

Детальніше ознайомитись з усією документацію по справі можна тут.

Нагадаємо, ТОВ «БМ Граніт-У» хоче рекультивувати цю ділянку, щоб видобувати граніт для будматеріалів. Вкінці 2021 року у Міністерстві захисту довкілля розкритикували плани бізнесменів. На початку цього року підприємство знову опублікувало повідомлення про планову діяльність на території…

Катерина Гончаренко
Катерина Гончаренко
Журналістка, оглядачка MALYN.MEDIA

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини