Про вулицю Дорошок та вулицю Київську у Малині

І до чого тут російська культура

Ось такий допис в телеграм-каналі MALYN.MEDIA:

«Малин — місто поціновувачів російської літератури й культури.(https://t.me/MalynMedia/1717)

А от щось своє, на задвірках. Князя Мала впихнули в «неудобне» місце. Наче є, а наче й нема.

Є у Малині ще одна пригнічена вулиця з вагомою назвою — Київська. Сьогодні вона десь там, біля аеродромівських городів. А раніше вона була більшою і ближчою до центра міста.

Важко сказати, хто вирішив викреслити зі списку малинських вулиць Київську, але це було. Не жертвувати ж іменем якогось вєлікава паета чи радянського діяча?

Вулиця Київська перейменована у вулицю Дорошок…

Так, Дорошок — колишня Київська. Перейменували наприкінці 1950-х.

Але навіть за радянської влади зрозуміли, що не це комільфо, викреслювати «столичну» вулицю, тож у 1977 році від вулиці Дорошок відкраяли кусень і повернули йому назву «Київська». Чи то збоку притулили, ніби там і було».

Цей текст продублювали у фейсбуці, де є коментар:

«Яка дивна підводка про російську літературу і культуру: вул. Київську перейменували на честь малинчанки, котра боролася з фашистами. Постать учительки Дорошок можна, можливо, інтерпретувати по-різному, але до чого тут російська література і культура?»

До чого тут російська культура? Так, до чого вона тут? Для чого? Чому? Мені байдуже на російську культуру… Але чому сьогодні, у вересні 2022 року, цієї культури аж стільки у назвах вулиць? Це, як мінімум, дикий дисбаланс. Це несправедливо забуте й стерте з пам’яті своє та ще й причавлене «російським». Це елемент пропаганди. Тут мовиться про назви малинських вулиць, а не про російську культуру.

І сьогодні ці імена у назвах малинських вулиць

Тепер про Євгенію Дорошок та вулицю Київську.

Чому перейменували саме вулицю Київську? Я не маю відповіді. Можу лише передбачити, що це суто пропагандистська дія.

1970-ті й 1980-ті роки стали роками тихої й тотальної русифікації. Кожне сільське теля, яке їхало на навчання у Київ, після Бородянки в електричці починало «чтокать». Може, й вулиця Київська муляла око якомусь другому секретарю райкому чи заввідділу пропаганди?

Не знаю.

Бо що, як не вулицю Суворова (Шпаковича, Селищанську) називати вулицею Дорошок?

Де жила й загинула Євгенія Дорошок? На вулиці Суворова. У якій школі була вчителькою? У третій школі…

Не піднялася рука на Суворова? Та ясно, що ні, бо отримали б по шапці. Бо це ім’я було запатентоване радянською владою для обов’язкового використання.

І тут треба розуміти, що попри героїзм, попри трагізм, радянська ідеологія використовувала імена і Сосніної, і Дорошок для творення нової нації — нації радянських людей.

Ідеологія «радянської людини» й сьогодні переважає у Малині. Чого тільки варте було затяте протистояння наприкінці минулого року, аби вулицю Ватутіна не назвали вулицею Героїв Базару? Або ж буря, коли школу №1 хотіли залишити без імені Ніни Сосніної? А буря була знатна — у депутатів рука не піднялася сотворити таке «кощунство»…

“Виховний” захід у школі №1. 2012 рік

Ні, це фото не радянської доби. 2012 рік. КПУ, ЛКСМУ, георгієвська стрічка, патріотичне виховання. Багато змінилося, багато крові… Це мало б перевернути світогляд кардинально. Але ні, якорі тримають. Зокрема, і якорі російської літератури й культури. Читайте собі, любіть, але навіщо ці літератори й митці у назвах малинських вулиць?

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини