Малинська «первинка» таки виграла грант від американців на 50 000 доларів

За ці кошти планують розширити спектр послуг

Ще у середині січня головний лікар КНП «Малинський центр первинної медико-санітарної допомоги» Олександр Андрійцев повідомив, що медзаклад пройшов успішно два етапи на отримання гранту від США. Кошти передбачені на розширення спектра послуг та запровадження пацієнтоорієнтованого підходу. А вже сьогодні, 18 березня, стало відомо, що малинський заклад таки виграв грант.

«Аби увійти в число переможців, заявникам на грант варто було набрати мінімальний бал від 70 до 100 балів, і нам це вдалося. Але остаточно імена грантоотримувачів були озвучені лише цими днями. Наш КНП — серед них, усього 14-ти закладів «первинки» із трьох областей України — Київської, Чернігівської та Житомирської, —  повідомили в медзакладі.

Заклади, які реалізують даний грант (сума його, до речі, складає 1 мільйон 750 тисяч гривень, що еквівалентно 50 тисячам доларів США), поширять свій досвід на інші заклади ПМД в країні й стануть прикладами ефективного та високоякісного надання первинної медичної допомоги.

Пояснюють також, чому така увага грантодавців саме до «первинки»? Як відомо, реформа первинної медичної допомоги розпочалася ще у 2018 році. Довгий час до реформи ця ланка була найменш розвиненою в Україні. І попри те, що за останні чотири роки вона пройшла значну трансформацію, всі ці зміни є лише фундаментом для забезпечення якісного рівня послуг.

«Наразі «первинка» ще не може покривати рекомендованих ВООЗ 80% медичних потреб населення, і дуже часто «сімейники» переадресують пацієнтів на спеціалізований рівень надання допомоги. Медичним працівникам «первинки» почасти не вистачає знань та навиків для надання ширшого спектра послуг.

А війна в Україні лиш погіршила ситуацію. Багато закладів охорони здоров’я пошкоджені або зруйновані й потребують відновлення. Гостро постає потреба у послугах психічного здоров’я, реабілітації, інших важливих питаннях, які на себе може взяти ланка ПМД», — зазначають у КНП.

Раніше ми писали, що у Малині запрацював медпункт на Бамі. Тоді Олександр Андрійцев наголошував, що відкриття медпункту  — важливий крок для закладу. За один день прийому у медпункті зможуть надавати допомогу близько 20 пацієнтам. Тут ви можете зробити кардіограму, визначити рівень цукру у крові, виміряти артеріальний тиск.

Читайте також — У Малині запрошують на роботу сімейних лікарів: можуть надати житло

ІнфоМалин
ІнфоМалинhttps://malyn.media/
Тут оселилися адміністратори сайту MALYN.MEDIA. Маєте запитання, бачите негаразди в роботі сайту чи хочете повідомити новину — сконтактуйте з нами через e-mail або сторінку у Facebook. Тисніть на відповідну піктограму.

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини