Де гроші: куди торік витратили бюджет Малинської громади

На утримання мерії та зарплату чиновникам пішло більше коштів, ніж на медицину, спорт, освіту і «соціалку» разом

На сайті Малинської міської ради опублікували проєкт рішення про звіт бюджетних витрат за минулий рік. Питання винесуть на найближчу сесію, яка відбудеться вже у понеділок, 20 березня.

За воєнний рік доходи громади, які формуються здебільшого з податків різного виду, зменшилися на майже 10%. Малинщина втратила майже 24 мільйони гривень. Найбільше надходжень до бюджету забезпечив податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) — 152,5 млн грн. Втім, це на 5,5 мільйонів менше, ніж у попередньому році. Основна причина: скорочення кількості працівників.

Не будемо зупинятися на кожному із видів податків окремо, лише підсумуємо, що в цілому доходи нашої громади у 2022-ому склали майже 339 млн грн.

Водночас витратили минулого року 353 мільйони гривень.

Найбільше (75% або майже 263 млн грн)  скерували на зарплатню працівникам бюджетної сфери. На комунальні послуги бюджетних установ пішло близько 21 млн грн. Однак через фінансові труднощі громада переступила поріг нового року із боргом за теплопостачання на загальну суму майже 5 мільйонів гривень.

По галузях «найдорожчою» торік була освіта, яка «з’їла» з бюджету 220 млн грн – це понад 60% від усіх витрат. На медицину скерували 10 мільйонів гривень,  і це всього 3% від витрачених коштів. Так, 7 мільйонів передали Малинській міській лікарні і майже 3 мільйони на «первинку».

На рівні з медициною — культура, теж 10 мільйонів. Водночас спорт «поглинув» вдвічі менше — близько 5 млн грн. Витрати на соціальний захист склали 18 мільйонів гривень.

Цікаво, що на утримання органу місцевого самоврядування і зарплату посадовцям торік витратили стільки ж, скільки пішло на медицину, культуру, спорт і «соціалку» одночасно — 45 мільйонів гривень.

Водночас майже вдвічі менше скерували на житлово-комунальні питання – 25,5 млн грн. Ще 7 мільйонів — на дороги. Хоча пишуть, що це на 3,5 млн більше, ніж у 2021-ому.

Окрім цього, 4,5 млн грн пішли на підтримку ЗСУ і Тероборони. З цікавого – зазначають, що за рахунок субвенцій з державного бюджету проплатили 192 тис. грн на будівництво скандального дитячого майданчика у Баранівці, загальна вартість якого склала близько 650 тис. грн.

До теми: Бюджет Малина та Коростеня на 2023 рік: порівняємо

Олена Петренко
Олена Петренкоhttps://malyn.media/
Редакторка MALYN.MEDIA

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини