«Малин Енергоінвест»: чому підприємство існує поза законом

Наче підприємство й банкрут, але битва за директорське крісло триває

Дивна ситуація склалася в кадровій політиці міської ради. Одних «йдуть», а заміну не знайдуть.

КАДРОВА ВАКХАНАЛІЯ

Перший заступник міського голови Леонід Мартиненко написав заяву на звільнення, хоч і спростовував це. Написав наче й з власної волі, а наче йому про це «моргали» — підказували. Одним словом — «припинили повноваження».

І от, вакансія з’явилася, а кандидатів на ключову посаду нема. Кандидати наче й були, але проблема в тому, що їх визначає не міський голова, а «групи впливу», які поміж собою не можуть домовитись. Гуртове — чортове.

Та ось, нарешті — через два місяці з’являється кандидатСергій Фурник. Кандидатура неоднозначна і є великий сумніви, що при призначенні оглядалися на думку міського голови.

Епопея з «першим» завершена, якщо, звісно, кандидата затвердять депутати. Але тут не має бути перепон — обранці виконують роль статистів. Про це свідчить голосування — або тотальний «одобрямс» або «неодобрямс». Все залежить від того, як домовилися заздалегідь. Називають це «злагодженою роботою».

Схожа ситуація й з «Малин Енергоінвестом». Позбулися Миколи Корнійчука. Так, є претензії, але ж депутатська комісія нічого не виявила. То навіщо «моргати» на двері людині, якщо нема претендента на директорське крісло? Знаєте, лайно потребує певного досвіду і знань — це вам не в комісіях засідати.

Прилаштували, правда, невідомого й немісцевого Петра Дожука на посаду заступника директора, який після звільнення Миколи Корнійчука набув статусу «в. о. директора». Його нерідко в робочий час можна побачити на різних офіціозах у статусі помічника народної депутатки Тетяни Грищенко на «громадських засадах». Тільки тепер ці «засади» отримують заробітну плату в комунальному підприємстві — з коштів громади.

І знову про щось домовляються «групи впливу», і міський голова тут також не є хоч би координатором.

А ще раніше «пішли» Миколу Стурчака. Щоб що? Щоб призначити Миколу Поліновського. Так, гарна людина, активіст, але це не професія. Одним словом — дивне було призначення.

Та повернемося до ТОВ «Малин Енергоінвест» й нагадаємо — це незаконне утворення.

Це «утворення» з’явилося ще за часів, коли Олексій Шостак був секретарем міської ради, а головою був Сергій Стельмах.

Підприємство створювали з приватним співзасновником з чистого аркуша, що допускало форму господарського товариства.  Але зміни в законодавстві, ще за Януковича-Азарова, змусили співзасновника покинути це підприємство, бо інакше вони мали повісити на себе великі борги спочилого в бозі «Водоканалу».

Якими правдами й неправдами вони вийшли зі складу співзасновників, знають тільки Сергій Стельмах, Олексій Шостак та, можливо, Микола Корнійчук.

Але маємо факт — ТОВ «Малин Енергоінвест» стало унітарним комунальним підприємством. Унітарне комунальне підприємство — це коли 100 % засновником є орган місцевого самоврядування — Малинська міська рада.

Саме з цього моменту господарське товариство «Малин Енергоінвест» є незаконним утворенням.

Пояснюємо чому.

ЩО ТАКЕ ТОВ (товариство з обмеженою відповідальністю)

Це господарське товариство. Далі витяги з Господарського кодексу України.

Стаття 80. Види господарських товариств

1. До господарських товариств належать: акціонерні товариства, товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю, повні товариства, командитні товариства.

3. Товариством з обмеженою відповідальністю є господарське товариство, що має статутний капітал, поділений на частки, і несе відповідальність за своїми зобов’язаннями тільки своїм майном. Учасники товариства, які повністю сплатили свої вклади, несуть ризик збитків, пов’язаних з діяльністю товариства, у межах своїх вкладів

Стаття 82. Установчі документи господарського товариства

4. Перелік відомостей, що повинні міститися у статутах товариств з обмеженою та додатковою відповідальністю, визначається виключно Законом України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю».

Як бачимо, Господарський кодекс відправляє нас навіть до окремого закону, але залишимо це поза увагою.

ЩО ЗАБОРОНЕНО ЗАКОНОДАВСТВОМ

Стаття 86. Обмеження на формування статутного (складеного) капіталу господарського товариства

1. Забороняється використовувати для формування статутного (складеного) капіталу товариства бюджетні кошти, майно державних (комунальних) підприємств, яке відповідно до закону (рішення органу місцевого самоврядування) не підлягає приватизації, та майно, що перебуває в оперативному управлінні бюджетних установ, якщо інше не передбачено законом.

Як бачимо — пряма заборона. Але «дорого міняти документи» й «таке не тільки у нас». Існуємо не за законом, а за прецедентом.

До слова, не витримав «кадрових ротацій» міської ради і начальник юридичного відділу Михайло Парфіненко — звільняється, чи то вже й звільнився.

Тепер ще треба знайти й головного юриста, який буде розгрібати авгієві стайні. Або прикривати…

Катерина Гончаренко
Катерина Гончаренко
Журналістка, оглядачка MALYN.MEDIA

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини