Звільнення Мартиненка, пільгові компенсації, закриття шкіл, «довивчення» вулиці: про головне на сесії

Наступний рік, схоже, буде нелегким — в мерії «звільнили» першого зама та планують закрити ще 3-4 сільських школи

Пленарне засідання 20-ої сесії міської ради восьмого скликання, що проходило у великій залі адмінприміщення 10 грудня за участю 25 обранців громади, розпочалося з урочистостей.

З нагоди Дня місцевого самоврядування міський голова Олександр Ситайло відзначив грамотами найактивніших депутаток — Ольгу Гуцалюк, Олесю Рудницьку та Галину Гончаренко, які, як зауважив, не були присутніми на заходах 7 грудня.  Опісля розглянули чотири блоки поточних питань та «Різне».

ПІДТРИМАЛИ  НАПІВБАНКРУТА «МАЛИН ЕНЕРГОІНВЕСТ»

Насамперед депутати внесли зміни до бюджету територіальної громади, збільшивши за рахунок власних надходжень дохідну частину міської скарбниці на 3 081 108 гривень та прийнявши міжбюджетні трансферти з державної казни і Чоповицької громади на загальну суму 99 150 гривень.

До слова, МТГ станом на грудень не добирає понад 4,7 (!) мільйона запланованого доходу з рентної плати за спецкористування лісовими ресурсами — схоже, на Малинщині вирубали все, що тільки можна, і вже немає чим виконувати плани ні з ділової деревини, ні з санітарної чистки.

Лічильна комісія готова рахувати

Отож, якби не праця пересічних громадян, які з власних заробітних плат дали місту додатково 5,8 мільйона ПДФО, та юросіб, котрі сплатили 2,4 мільйона гривень єдиного податку, то Малинська МТГ мала б суцільні мінуси у казні.

У видатковій частині бюджету 84 170 гривень субвенції спрямували на оплату праці педагогів інклюзивних класів та груп ДНЗ, 14 980 гривень — відшкодування вартості лікарських засобів хворим на цукровий діабет.

Левову частку власних доходів (вкотре!) перекинули підприємству-напівбанкруту — ТОВ «Малин Енергоінвест», яке з легкої руки обранців громади додатково отримало на покриття різниці в тарифах 1 150 000 гривень, при чому не лише по теплу, а й по водопостачанню і водовідведенню (не зважаючи на захмарні тарифи на послугу для населення та юросіб!).

Секретаріат фіксує кожне слово

Також за рахунок місцевих податків спрямували  щомісячну компенсацію перевізникам — пільговий проїзд окремих категорій громадян маршрутками обійшовся громаді в 400 тисяч гривень, залізницею — в 300 тисяч.

Також перерозподілили видатки. Зокрема, на оплату енергоносіїв лікарні спрямували 710 тисяч гривень, паліативну допомогу онкохворим — 45 тисяч, матеріальну допомогу атовцям — 9200, іншим громадянам — 58 800 гривень. На утримання зелених насаджень, парків і кладовищ додатково виділили 380 тисяч гривень. Реконструкцію навчального корпусу ЗНВК №1 — 244 тисячі, турнір імені В. Андрійцева — 75 тисяч гривень.

ПРОСТИМ СМЕРТНИМ ПРИМІЩЕННЯ У ЦЕНТРІ МІСТА НЕ БАЧИТИ

У блоці земельних питань незначні зауваження пролунали лише з боку ексрадника міського голови, депутата від партії «Перемога Пальчевського» Дмитрія Кисельчука, котрий, схоже, сумнівався у прозорості окремих проєктів рішень, але влада і депутатський корпус не взяли їх до уваги.

Щось там не так! — беруть сумніви Дмитрія Кисельчука

Опісля депутати проголосували за питання земельних відносин блоком. Зокрема, надали дозвіл на розроблення проєктів землеустрою щодо відведення земельних ділянок по 2 гектари (для ОСГ) ще для восьми атовців. Решті заявникам поки що не розподіляють землю за межами населених пунктів.

Під час розгляду комунальних питань резонансу набув проєкт щодо надання ФОП Амбросію Бражевському дозволу на викуп колишнього складу мастильних матеріалів котельні на плоші Соборній. Підприємець з дозволу міськвиконкому зробив капітальний ремонт й тепер подав прохання щодо приватизації об’єкта.

Як аргументував, займається реалізацією і порізкою скла — послуга має попит у населення, якому вигідне зручне розташування майстерні у центрі. Проте ні голова профільної комісії Микола Савченко, ні керманичі міста його зауваження до уваги не взяли.

Невеселі думки Амбросія Бражевського

Микола Савченко заявив, що підприємцю повернуть кошти за ремонт (й то, за умови, що надасть чеки), а об’єкт — виставлять на аукціон. Отож на сесії за це питання голосували двічі — перший раз депутати, не розібравшись  у інтересах влади, майже одноголосно підтримали прохання А. Бражевського. А опісля — їхні думки розійшлися. Отож рішення не набрало потрібної кількості голосів. І бізнесмен по закінченню терміну оренди може опинитися на вулиці.

ЦЬОГОРІЧ ЗАКРИЛИ ТРИ ШКОЛИ, НА ЧЕРЗІ —  СТІЛЬКИ Ж…

Перейменували у гімназії Ксаверівський, Слобідський, Федорівський, Горинський, Ворсівський, Любовицький та Дібрівський навчальні заклади. Також на вимогу депутата Лесі Сніцаренко заслухали начальника управління освіти, молоді, спорту та національно-патріотичного виховання Віталія Коробейника.

Посадовець повідомив, що на фінансування шкіл у 2022 році не вистачатиме 6-ти мільйонів гривень. Як варіант, пропонує заздалегідь підготувати проєкт рішення щодо закриття ще 3-4 сільських навчальних закладів.

«Щодо Щербатівської і Морозівської шкіл (у яких кількість дітей відповідала нормі) суди мають тільки одне суттєве зауваження — навчальні заклади були ліквідовані як юрособи без дотримання законодавчо визначеної процедури. Тому необхідно оприлюднити проєкт за рік до ухвалення рішення про ліквідацію», — сказав Віталій Коробейник.

Читайте також — Замість ЗОШ – гімназії: на Малинщині хочуть перейменувати кілька навчальних закладів

Але, як з’ясувалося, ці дві школи взагалі не було потреби закривати (І їх батьківські колективи, до речі, виграли суди —  ред.). Оскільки на кінець нинішнього року міськво зекономило близько 7-ми мільйонів гривень освітньої субвенції, і діти могли спокійно навчатися у своїх школах. А тепер міністерство, дізнавшись про економію, урізало Малинщині освітню субвенцію…

Хай там що, а депутати голосують дружно “ЗА”

Якщо знову закриємо чергову групу шкіл — у 2023-ому отримаємо з держбюджету на утримання решти ще менше. Хтозна, чи візьмуть це до уваги депутати. Принаймні, наразі зекономлені бюджетні кошти доцільно притримати, не розпорошуючи на незначні потреби, і спрямувати на заробітну плату вчителям на наступний рік, аби не оптимізувати до мінімуму освітянську мережу на Малинщині.

Також головний освітянин МТГ заявив, що триває поетапна підготовка до реформування галузі освіти. Зокрема, з директорами шкіл узгоджується створення на Малинщині єдиного ліцею, в якому навчатимуться учні 10-12 класів. Час ще є — зміни відбудуться з 2027-го року, але розпочинати готувати базу для навчального закладу потрібно вже зараз, зазначив В. Коробейник.

Крім того, запропонував у перехідний етап перейменувати у ліцей ще один з сільських закладів, який опісля — ліквідувати або перетворити у гімназію.

Жоден з депутатів не висловив свою позицію щодо пропозицій начальника профільного управління.

ПРИПИНИЛИ ПОВНОВАЖЕННЯ ПЕРШОГО ЗАСТУПНИКА

Зняли з розгляду спірне питання перейменування вулиці Ватутіна — гуманітарна комісія рекомендувала присвоїти вулиці назву Героїв Базару, але мешканці, котрі категорично проти, опісля обдзвонили чи не усіх впливових депутатів і таки добилися відтермінування. Планують розглянути проєкт рішення на січневій сесії наступного року.

Читайте також — Окаянний Малин: Героїв Базару чи Дружби?

Наприкінці сесії міський голова зачитав з голосу проєкт рішення щодо припинення повноважень свого першого заступника Леоніда Мартиненка. Зазначимо, сам Мартиненко раніше заперечив нашому виданню своє звільнення.

«Тут немає ніяких підводних каменів. У нас була попередня домовленість, що Леонід Михайлович працюватиме тільки рік. Він з власної ініціативи написав заяву», — зазначив Олександр Григорович.

І попросив підтримати проєкт. Депутати одноголосно ухвалили рішення, звільнивши першого зама з 21 грудня.

Отож чутки, які ходили містом ще з літа — підтвердилися. Людина нардепа Андрія Пузійчука, якою вважають Леоніда Мартиненка, до Нового року покине мерію. Чи такі вимоги були в очільників партії «Наш край», чи посадовець виконав свої функції — хтозна… Але, як зауважують компетентні джерела, перший заступник, як-не-як тягнув значну частку роботи мерії, до того ж і найскладніший комунальний напрямок. Хто займе його місце — поки що невідомо.

Опісля депутати підтримали декілька звернень до вищої влади. Зокрема, до президента — щодо скасування постанови Кабміну №1147 від 03.11.2021 р., якою зменшуються коефіцієнти нормативної грошової оцінки земель, на котрих розташовані будівлі й споруди, пов’язані з користуванням надрами, об’єкти «Укрзалізниці» та енергогенеруючих підприємств.

Читайте також — Укрзалізниця хоче через суд зобов’язати Малинську мерію виплатити 1,2 млн грн боргу

До обласної влади — щодо припинення рубок в рекреаційних зонах Українківського лісництва (на узбережжі Ірші, вздовж автодороги Гранітне — Українка).

Наступна сесія, на якій розглядатиметься проєкт бюджету на 2022 рік, орієнтовно відбудеться 23 грудня.

Марина Кириченко
Марина Кириченкоhttp://malyn.media
Журналістка MALYN.MEDIA

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини