У пам’ять про переможний бій: біля Устинівки встановили Козацький хрест

У липні цього року минуло 80 років від переможного бою під Устинівкою   

Пам’ятник у вигляді Козацького хреста розмістили на перехресті доріг Горинь-Луки-Устинівка-Чоповичі.

Про це повідомила Малинська міська рада.

«Встановлення даного пам’ятного знаку — спільна ініціатива міського голови Олександра Ситайла та представників місцевого осередку «Просвіта» Володимира Канюки і Володимира Олексієнка.

Допомогу у виготовленні та встановленні Козацького Хреста надали місцеві підприємці Віктор Костєрєв та Борис Котлярський. Місцеві жителі разом зі старостою округу Валентином Кириченком спільно прибрали та облаштували навколишню територію, а ДП “Малинський лісгосп АПК” допомогло встановити місток», — пише мерія.

Додають, що роботи з облаштування козацького хреста продовжаться навесні наступного року.

Як писало MALYN.MEDIA, рівно 80 років тому, у травні 1943 року відділ УПА відправився у тримісячний рейд по Житомирщині й західній Київщині. Під час рейду відбулося майже два десятки успішних боїв з німецькими поліційними частинами та більшовицькими групами. Один з таких стався 28 липня на Малинщині, під селом Устинівка (на той час це був Потиївський район).

З німецького боку було понад 100 вбитих, поранених та полонених, а сам бій під Устинівкою ввійшов в історію як один з найбільш вдалих боїв підрозділів українських повстанців. Очолював підрозділ УПА курінний Гордій Вротковський — псевдо «Гордієнко» чи «Варва».

Звітодавець УПА так зафіксував свої враження: «Це був справжній удатний бій. Могутнє “Слава”, дике “Гурра” та жахли­вий крик, сполучений з кулеметним вогнем, виграв бій… У цьому бою сотня виказала справжню бравуру боєву та вартість».

По темі: Малинські хроніки:«Я з групою відійшов у Малин, район, де мав зробити собі випадкову базу…»

ІнфоМалин
ІнфоМалинhttps://malyn.media/
Тут оселилися адміністратори сайту MALYN.MEDIA. Маєте запитання, бачите негаразди в роботі сайту чи хочете повідомити новину — сконтактуйте з нами через e-mail або сторінку у Facebook. Тисніть на відповідну піктограму.

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини