Гарячі платіжки: через несправні будинкові лічильники малинцям перерахують зимові квитанції

ТОВ «Малин Енергоінвест», яке подає централізоване опалення,  помилилось у розрахунках за січень та лютий, коли будинки були без приладів обліку. Мешканців просять дочекатись скоригованих платіжок.

Для жителів п’ятьох будинків у Малині цьогорічний опалювальний сезон виявився зовсім нестабільним. Взимку вийшли з ладу будинкові лічильники…

Треба зазначити, що лише завдяки приладам обліку мешканці мають можливість сплачувати  за фактично спожите тепло,  а не просто за опалювальну площу за середньозваженими нормами. Саме тому – особливо в дорогий опалювальний сезон – так важливо, щоб лічильники працювали за принципом швейцарського годинника…

Втім, за кількома адресами посеред зими цього року виявили неточності у роботі будинкових приладів обліку. Йдеться про три будинки на вул. Барміна  – буд. 46, 27, 23, один на вул. Огієнка – буд. 67а та один на вул. Машинобудівників – буд. 8. Поки лічильники були на ремонті, мешканці названих адрес отримували квитанції, нараховані на підставі лише опалювальної площі та кількості днів…

Однак днями на сайті Малинської міськради з’явилась важлива інформація від ТОВ «Малин Енергоінвест», яке постачає тепло.  На підприємстві запевняють, що на час ремонту лічильників нараховували квитанції за помилковим  принципом. Відтак, надавач послуг здійснить перерахунок оплати за два перших місяці року. Водночас сплачувати по квитанціях, які уже надійшли споживачам, поки що не потрібно.

Директор ТОВ «Малин Енергоінвест» Микола Корнійчук пояснив MALYN.MEDIA, чому виникла така ситуація. 

«На сьогодні у Малині з 26 будинків, які опалюються централізовано, 18 обладнані приладами обліку теплової енергії. У січні, коли знімалися показники,  у п’яти із них зафіксували некоректні покази. Тобто на комп’ютерній роздруківці помітили, що у деякі дні взагалі не фіксувався спожитий об’єм тепла. З цією проблемою були змушені звернутися до виробника лічильників, який взявся їх полагодити. За два місяці – поки будинки  були без лічильників – місячна оплата за спожите тепло нараховувалася відповідно до загальної площі помешкання – 35.78 грн/1 кв.м», – зазначив у коментарі MALYN.MEDIA Микола Корнійчук.

Однак, з його слів, коли підприємство одержало від балансоутримувача лічильника протоколи обстеження та ремонту приладів, з’ясувалося, що розрахунки потрібно було робити відповідно до ЗУ «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», 2017,  №34 (ст.9, п.3).

У законі чітко прописано, що у випадку виходу з ладу лічильника, облік тепла здійснюється з урахуванням середнього споживання протягом попереднього опалювального періоду. У конкретному випадку йдеться про торішню зиму. Тому й вирішено було виправити помилку і здійснити перерахунок. Оскільки очевидно, що мешканці безпідставно переплачували.

У ТОВ «МалинЕнергоінвест» наголошують: хто зі споживачів уже встиг заплатити за помилковими квитанціями, може не хвилюватися – переплачені кошти перейдуть у рахунок абонплати за березень.

«Щодо сум, то мешканці названих будинків не будуть у прорахунку, бо минула зима була теплішою і споживання газу було меншим», – запевнив Микола Корнійчук.

До слова, директор підприємства анонсував, що зараз розробляється Програма переходу всього житлового фонду Малина на індивідуальне опалення. Детальніше про це – в іншій публікації MALYN.MEDIA.

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини