Малинський суд виправдав ексдиректора Пенізевицього кар’єру: звинувачували у незаконному видобутку граніту

Роботи проводилися в період зупинки спеціального дозволу на користування надрами

На початку лютого Малинський районний суд розглядав гучну справу щодо незаконного видобутку граніту на Пенізевицькому кар’єрі. У матеріалах суду зашифровані дані підсудного, але з деталей впізнаємо особу — перед судом постав колишній директор, Юрій Шевчук, який керував кар’єром з 2015-го по 2019 роки. 

Невеликий «екскурс в історію»: посаду він зайняв доволі конфліктно, безпардонно звільнивши Івана Єщенка – тодішнього багаторічного керівника, заслуженого залізничника. Разом з Єщенком пішли у відставку й інші невгодні. Після цього нова команда взялася керувати Пенізевицьким кар’єроуправлінням, а Єщенко ще довго доводив у судах незаконність свого звільнення… 

У 2020-ому СБУ заявила про те, що у 2017-2018 роках на кар’єрі організували незаконний видобуток копалин на понад 60 гектарах. Граніт реалізовували приватним структурам. Суму збитків оцінили у 1,3 мільярда гривень. Тоді ж повідомили про підозру колишньому керівнику – Юрію Шевчуку, який постав перед судом 3 лютого цього року. 

Суть звинувачення така: бувши на посаді, діючи умисно в період зупинки спеціального дозволу на користування надрами, директор дозволив здійснити незаконне видобування габро-анортозиту, граніту, габро-нориту об`ємом 341824 куб.м. Для цього було проведено вісім вибухів на Пенізевицькому-1 родовищі. Йому інкримінували ст. 240 Кримінального кодексу. 

Обвинувачений в судовому засіданні свою вину не визнав повністю.  Каже, що не мав повноважень для організації проведення вибухових робіт з видобування корисних копалин на виробничому підрозділі. І якщо коротко, то «рознарядка» йому приходила «зверху». Мовляв, заявки на роботи формує та підписує керівництво філії після опрацювання відповідними відділами, в тому числі юридичним. Вони й вирішують, чи все відповідає законодавству. 

Про наявність наказу Держгеонадра про зупинення дії спецдозволу на користування надрами йому стало відомо лише у травні 2018 — під час підписання акту перевірки.. 

При цьому, дані накази надрокористувачу не направлялися, йому керівництвом філії не доводились, а обов`язку самостійно з`ясовувати наявність наказів Держгеонадр про зупинення дії спецдозволів він не має…

Свідки у суді в один голос також запевнили, що начебто ніхто не доносив їм, що видобувати корисні копалини – заборонено. 

Суд вивчив справу і дійшов висновку, що немає обставин, які доводять вину обвинуваченого і умисел видобувати граніт попри заборону.  Відтак Шевчука виправдали. Усі процесуальні витрати поклали на державу. 

Зазначимо, що востаннє Юрій Шевчук публічно «світився» у справі із «Калюжею». На громадських слуханнях він представляв сторону ТОВ «БМ Граніт У» і агітував за створення кар’єру у зоні відпочинку. 

До слова, після звільнення з Пенізевицького кар’єру він обійняв посаду виробничого директора ТОВ «Українська добувна компанія». З відкритих джерел бачимо, що серед засновників компанії, де зараз працює Шевчук, — Біденко Олена Василівна, яка є чинним директором ТОВ «БМ Граніт У», що так наполегливо вже роками мітить на «Калюжу». 

Олена Петренко
Олена Петренкоhttps://malyn.media/
Редакторка MALYN.MEDIA

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини