Зрубали 300 дубів: нові власники колгоспу масово нищать дерева в Омелянівці

В цілому рейдери зазіхнули на близько 1300 гектарів

На Коростенщині в селі Омелянівка Чоповицької ОТГ — унікальне екопоселення. Там оселилися молоді сім’ї з Києва та інших куточків України, які будують родові помістя та живуть за ідеологією, описаною в книзі «Анастасія» В. Мегре.

Кожна родина — незвичайна і напрочуд креативна. Вони зводять екобудинки (з глини, солом’яних блоків тощо) або відроджують старі хатки. Майже на кожному обійсті є мініставок. Працюють або на місці (варять декоративне мило, розводять бджіл і т.д.), або через Інтернет.

Деякі їздять власним транспортом на роботу в Київ. Їхні діти переважно не ходять у звичайні школи. Батьки знайшли заочний навчальний заклад і вже роками займаються з ними вдома, отримуючи завдання дистанційно.

Там така чудова атмосфера між людьми! У них своєрідна громада (близько 40 мешканців), вони — як одна велика сім’я. У селі не залишилося жодного місцевого, і якби не ці незвичні для нас люди — село вимерло б.

Але нещодавно сталася біда — дубовий ліс, який поселенці оберігали й де з усіх навколишніх сіл збирали гриби та ягоди, стали вирізати під корінь білі рейдери. Схема звична для наших поліських країв.

Приїжджі ділки «оживили» колишній занедбаний, але юридично неліквідований колгосп і забрали всі нерозпайовані землі, які опісля зареєстрували на новоутворене ТОВ «Головки-Агро» (код ЄДРПОУ 44190116). Це товариство стало правонаступником колгоспу — ПРИВАТНОГО (ПРИВАТНО-ОРЕНДНОГО) СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПІДПРИЄМСТВА ІМ. Н.СОСНІНОЇ.

В цілому рейдери зазіхнули на близько 1300 гектарів, поки що, як пояснюють місцеві, оформили у приватну власність близько 600, з них до 200 га — з лісом (50-100-річні дуби). Ці гектари на карті позначені як рілля, а тому рейдери «розліснюють» землі, щоб нібито вирощувати на них сільгоспкультури. Рубки почалися 19 жовтня.

Жителі звернулися у всі можливі державні органи (у тому числі в СБУ, ДБР, Міндовкілля, Кабмін і навіть до Президента). Коростенськими правоохоронцями відкрите кримінальне провадження (яке на контролі в прокуратурі), на землі частково накладений арешт (але чомусь на ті, що з лісом — ні), а на 15 листопада призначене судове засідання в Житомирському господарському суді (щодо скасування державної реєстрації права приватної власності на земельні ділянки та витребування їх з чужого незаконного володіння — позов подала Чоповицька ОТГ, щоб опісля оформити ці землі в комунальну власність громади).

Але ліс це, схоже, не врятує — рубки продовжуються щодня, деревина поки що (після численних скарг і арешту однієї (!) машини з лісом за рішенням Малинського суду) не вивозиться, а складується на спустошеній місцевості.

На сьогодні лісоруби вже понівечили понад 300 дубів…

Знищений ліс

Все це відбувається буквально за декілька сотень метрів від села. Приїжджі навіть занапастили галявину, упорядковану жителями для проведення свят, спортивних ігор тощо.  Омелянівці дуже просять надати справі максимального розголосу — це єдиний шанс врятувати дубовину.

Зауважу, що в сусідній Малинській МТГ є такі ж непоодинокі випадки захоплення колгоспних земель, по деяких вже кілька років триває судова тяганина, але далі підготовчого засідання суди не просунулися — рейдери кожного разу привозять нового адвоката, і суддя відкладає засідання на 2-3 тижні, щоб той ознайомився з матеріалами справи. І так щоразу.  Або в інших випадках бізнесмени теж придумують «поважні» причини, щоб затягнути справу.

Але такого нахабного вирізання колгоспного лісу, як в Омелянівці, — в жодному випадку не було… І взагалі виникає запитання, чому цей ліс свого часу не було передано «Лісгоспу АПК», як більшість інших ділянок колгоспних лісів у області.

Сподіваємося, що є небайдужі люди та колеги-журналісти місцевих та всеукраїнських ЗМІ, яких зацікавить ситуація, і ми зможемо усі гуртом допомогти їм захистити ліс.

На 15 листопада активістами Омелянівки організовується флешмоб біля будівлі Господарського суду, де об 11-ій годині має розпочатися підготовче засідання за адресою: м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65.

Деталі дізнавайтеся телефонами: 067-595-34-13 (Олександр Степанов), 068-283-90-26 (Олексій Ляхов).

Марина КИРИЧЕНКО

Читайте також — Малесеньке садять — найтовще зрізають: «санітарна» троща під Іршою.

Марина Кириченко
Марина Кириченкоhttp://malyn.media
Журналістка MALYN.MEDIA

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини