Статті на блог. Як правильно писати

Як писати гарні статті на блог? Певно, Ви вже бачили чимало матеріалів в мережі, які пропонують Вам писати пости цікавими, так би мовити, з родзинкою, писати їх регулярно та за темою блогу. Але цей пост пропонує Вам проглянути дещо іншу сторону цього питання. Розглянемо власне вдалу структуру для статті саме блогового ресурсу. По-перше, організована структура буде зручною для ознайомлення користувачем, по-друге – така структура більш прийнятна для обробки та аналізу пошуковими роботами.

Структура статті на блозі

Отже, питання структурної організації статті на блозі. Статтю варто будувати з чітко виражених структурних блоків, які мають певне інфомаційне навантаження. Ось ці складові: заголовок, введення, основна частина та висновок.

Заголовок

Заголовок має влучно та ємко розкривати зміст всієї статті. Також, якщо користувач побачить у загловоку запит який він вводив у пошуку, то збільшується йомовірність того, що він прогляне детально Вашу статтю.

Вступ

Ця частина статті має розвинути в певній мірі інформацію, що заявлена у заголовку та яскраво сформулювати основну думку всього тексту.

В залежності від тематики статті, що викладається, її вступна частина можефоруватися по-різному. Розглянемо найпоширеніші прийоми.

Вступ у форматі запитання

Таке надання вступної частини статті має міце при дуже актуальній тематиці, у разі коли вкрай необхідно привернути увагу, зачіпити важливу з точки зору інформаційної потреби користувача проблему. При цьому відповідь, яку користувач отримає під час читання, не має бути однозначною: «так» або «ні».

Частковий вступ

Такий вид вступу інформує користувачів про найбільш важливий і цікавий аспект тексту. Дуже часто вступна частина такого типу зазвичай містить знак оклику.

Вступ-парасолька (umbrella)

Такий вступ ще називают звідний вступ. Він містить загальну інформацію на певну тему тему, має відповіді на основні питання: що? хто? де? коли? та чому? В цьому випадку інформація з кожного питання фрагментарна, неповна, але достатня для того, щоб надати уяву корисувачеві про зміст статті.

Основна частина

Це основна частина статті, в якій міститься повний виклад теми, що була запропонована та пояснена корустувачу у попередніх розділах. Найважливіша вимога до цієї частини викладу статті полягає у тому, що всі думки мають бути поєднані певною логічною структурою. для того щоб виклад був зрозумілим, думки мали певну логічну послідовність важливо писати матеріал використувуючи певну композицію тексту.

Композиція основної частини

Кругова або циклічна композиція

Це така композиція, при якій міркування починається з однієї центральної ідеї. Далі  відбувається розгляд широкого кола думок (екскурс)навколо даної ідеї та наприкінці відбувається повернення до первинної думки на новому рівні. Циклічна композиція дозволяє розкривати широкі теми в статях, зазвичай викоритовукється у написанні матеріалів великого об’єму.

Еліптична композиція

Еліптична – це така композиція, що дозволяє показувати предмети, явища, події не цілком, а через найбільш важливі елементи. Таку композицію зручно використовувати при написанні невеликих за об’ємом матеріалів, що розкривають вузькі теми. Наприклад, потрібно написати текст на вузьку тему «очищення систем вентиляції і кондиціонування».

Спіральна композиція

Це така композиція, що дозволяє розвивати міркування по спіралі, яка у свою чергу все більш звужується, від загального бачення проблеми до часткового. Міркування будується довкола єдиної центральної ідеї. Частковий, як найбільш значимий аспект проблеми розкривається ближче до кінця тексту. Спіральна композиція основної частини більш всього підходить, якщо необхідно написати великий за об’ємом текст для загальної проблеми, що розкриває вузьку тему.

Ступінчата композиція

Ступінчата композиція – це така композиція, яка дозволяє робити виклад питання послідовно, одне за іншим. Кожну «сходинку» основної частини озаглавлюють.

Висновки

Ця частина статті містить підсумок, остаточний висновок. Дуже розповсюджена проблема висновку у тому, що ця частина не вказує насправді ніяких висновків. Часто трапляється так би мовити «помилковий» висновок, коли в кінці статті вказується контактна інформація або розміщено посилання на інші корисні ресурси. Ця інформація потрібна, протее вона не може замінити висновку як складової частини статті.

У висновках, враховуючи вміст основної частини, у лаконічному вигляді потрібно підвести підсумок міркуванням. Всі думки дуже важливо узагальнити та надати центральну ідею па новому рівні. В тому випадку, якщо у вступі було заявлено питання, слід дати на нього узагальнену відповідь.

Скориставшись основними прийомами написання вступу, основної частини і висновку, можна отримати структурований і композиційно текст статті, що відповідає вимогам до точності, ясності, зв’язності, логічності і доступності.

Джерело: soandso.biz

ІнфоМалин
ІнфоМалинhttps://malyn.media/
Тут оселилися адміністратори сайту MALYN.MEDIA. Маєте запитання, бачите негаразди в роботі сайту чи хочете повідомити новину — сконтактуйте з нами через e-mail або сторінку у Facebook. Тисніть на відповідну піктограму.

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини