Готуйте ідеї: у Малині хочуть запровадити електронні петиції

555 голосів і ваша ініціатива може потрапити на стіл до мера

На сайті Малинської міської ради опублікували проєкт рішення про порядок розгляду електронних петицій.

Для початку зазначимо, що електронні петиції – це по суті ідеї чи ініціативи, які ви пропонуєте запровадити у місті. Наприклад, «Вмикати вуличне освітлення з 17:00 до 23:00» або «Перейменувати вулиці із радянським відгомоном». Такий інструмент як електронні петиції вже давно працює у різних містах України.

Так, наприклад в Києві така «функція» доступна з 2015 року. Кожен мешканець може подати через сайт певну ідею, і якщо вона набере потрібну кількість голосів (зараз це 6000) за 60 діб, то її розглядатиме київська влада. Тепер такий інструмент хочуть запровадити й у Малинській громаді.

У положенні, яке ще мають затвердити депутати, йдеться про те, що електронна петиція не може містити заклики до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, пропаганду війни, насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі.

Забороняються також заклики до вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини.

Пишуть, що подати петицію можна буде через сайт мерії. На модерацію виділятимуть два дні. Дата початку збору підписів – це дата публікація ініціативи.

Щоб петицію розглянули на рівні міста, вона має зібрати впродовж місяця не менше 555 голосів. Яким чином буде проходити верифікація користувачів, не уточнюють (в інших містах це відбувається через інтернет-банкінг або Дію, наприклад). Пишуть лише, що жорстко контролюватимуть, щоб не накручували голоси.

У випадку, якщо петиція успішно набере достатню кількість підписів, про це мають повідомити на офіційному вебсайті громади. Після цього Малинський міський голова має впродовж трьох днів передати інформацію на розгляд відповідальних осіб – на це передбачено 10 діб. Пізніше відповідальні особи передають висновки голові громади. Далі нею займається або секретар ради, або виконавчий комітет Малинської міської ради. Петиція також повинна отримати підтримку членів профільної депутатської комісії.

У випадку позитивного рішення комісії, ініціативу виносять на розгляд виконкому або сесії міськради. Автора мають запросити на розгляд. Впродовж десяти днів на сайті мерії зобов’язуються оприлюднити рішення по цій справі.

Читайте також — Про Регламент Малинської міськради та офіційний вебсайт, про село і місто

Олена Петренко
Олена Петренкоhttps://malyn.media/
Редакторка MALYN.MEDIA

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини