Неймовірна історія вагітної мешканки Ірпеня, яка втекла у Малин і тут щасливо народила хлопчика

Маленький Богданчик з’явився на світ 6 березня, коли обстрілювати центр Малина. Нині йому рівно місяць

MALYN.MEDIA — наш телеграм канал

Ярославі Шилан – 40. Жінка родом із Загальців, що на Бородянщині. Вісім років тому вона вийшла заміж та поселилася з чоловіком в Ірпені. Коли в Україні почалася війна, Ярослава була на дев’ятому місяці вагітності й з дня на день повинна була народжувати…

25 лютого сім’я вирішила, що Ярославі буде безпечніше у рідному селі, і брат з мамою забрали її у Загальці. Нині вона пригадує, як вже тоді дорогою над головами пролітали снаряди.

Спочатку жінка планувала народжувати у Ворзелі, але стало відомо, що там вже тривають бойові дії. Тому її завезли в Бородянку, у місцевих пологовий.

«Два дні я там пробула. Мені викликали штучні пологи, але все марно. Можливо, стрес впливав. Нині так страшно згадувати ті дні… Постійно літали літаки, було чути постріли, вибухи. Якось встигли вибігти з палати з дівчатами, а за нами одразу впала стеля. Потім ми ночували у коридорі. Бачила, як жінки народжували під час бомбардування. Все це як у фільмі…» – пригадує нині зі сльозами на очах Ярослава у розмові з MALYN.MEDIA.

Вкінці лютого її евакуювали з Бородянки – залишатися у місті було вкрай небезпечно. Так, жінка разом з акушеркою бородянського пологового – Євгенією опинилася знову у рідних Загальцях. Але і там спокою не знайшли. У наступні дні село також почали обстрілювати. Водночас жінці потрібно народжувати.

Ще задовго до війни, лікарі пояснювали їй, що за медичними показниками – природнім шляхом її дитя на світ не з’явиться і потрібен кесаревий розтин. Усе це в умовах війни ще більше ускладнювало ситуацію вагітної жінки.  Ніде поруч не було вцілілих пологових, де б могли зробити операцію. До слова, другий поверх Бородянського пологового зруйнували на другий день після того, як породіль та медиків евакуювали… Відтак, родина почала шукати варіанти таких пологів у домашніх умовах.

«Акушерка, яка приїхала з нами з Бородянки, не мала із собою скальпеля. Почали шукати його по селі. Знайшли…Знаєте де? У ветеринара місцевого. Інший потрібний інвентар також зі всього села позносили. Але лікарі, з якими спілкувалися, все одно наполягали, що треба шукати пологовий і все це небезпечно», – розповідає Ярослава.

Ветеринарний лікар допоміг знайти волонтера, який спочатку привіз вагітну жінку з мамою у Пісківку, на Київщині. Та з’ясувалося, що на місці немає спеціалістів. Тоді подалися у напрямку  Житомирщини. У Радомишлі їм відмовили… І врешті втомлені жінки опинилися у Малині.

«Нас так одразу тепло прийняли! Наталія Анатоліївна Полянська заспокоїла мене, що все буде добре. І наступного дня, 6 березня – до речі, рівно місяць тому –  тут, у Малині, народила свою першу дитину, синочка. Це були партнерські пологи, поруч була мама, яка мене надзвичайно підтримувала», – каже жінка.

Хлопчик прийшов на світ здоровим, вагою 2750 кг і 49 см зросту. Назвали символічно – Богданом.

«Спочатку мали суперечки стосовно імені, але мені вже 40 років…Та й ситуація сама підказала нам ім’я. Тому, Богдан – Богом даний», – говорить Ярослава.

Після народження сина жінки з немовлям залишилися у Малині. Колектив пологового допоміг їм знайти житло і нині вони у безпеці – у будинку малинців Франца і Наталії. Жартуючи, називають їх новими дідусем і бабусею Богданчика. Місцеві також допомогли одразу з візочком для дитини, носять їм харчі та все необхідне.

Чоловік Ярослави залишився в Ірпені і лише на кілька днів приїжджав побачити сина. Та знову був змушений вернутися у місто – у багатоповерхівку, де мешкає сім’я, влучив снаряд. Квартира вціліла, однак потрібно розбирати завали. Але і Ярослава, і батько дитини живуть з надією, що зовсім скоро їхня сім’я знову буде разом:

«Знаєте, я ніколи не думала, що народжуватиму у Малині і взагалі нічого особливого не знала про це місто. Але тут нас так тепло і турботливо прийняли, що, здається, кращого місця й не знайдеш. Вдячна усім, хто зустрівся мені на шляху і так багато допоміг. Колись розказуватиму Богданові цю складну, але таку неймовірну історію – про наш щасливий і довгий шлях до зустрічі з сином…»

***

Раніше журналісти MALYN.MEDIA розповідали бентежну історію порятунку родини з обстріляного села на Київщині. Читайте про це у матеріалі – 4 км йшов пішки: мешканець Малина розповів, як рятував людей з-під обстрілів. А також публікували інтерв’ю із завідувачкою акушерсько-гінекологічного відділення Малинської лікарні Наталією Полянською – Під час війни у Малині народилося 22 дитини: непрості історії прифронтового пологового. ФОТО

Олена Петренко
Олена Петренкоhttps://malyn.media/
Редакторка MALYN.MEDIA

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини