На Житомирщині досі нараховують понад 150 церков московського патріархату

По Україні таких близько 8500

У 2023 році 63 церкви УПЦ Московського патріархату перейшли до Православної Церкви України (ПЦУ).  Водночас досі залишається близько 8500 церков УПЦ МП. Найбільше церков УПЦ МП у Хмельницькій (613), Донецькій (683) та Вінницькій (563) областях.

Про це повідомляє платформа для роботи з відкритими даними Опендатабот із посиланням на власний аналіз даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДР).

У моніторинговому сервісі зазначили, що наразі неможливо точно підрахувати повну кількість релігійних громад УПЦ МП, оскільки єдине, що дає змогу ідентифікувати ту чи іншу релігійну установу – це назва. У відомстві також зазначили, що церкви, які не мають у своїй назві абревіатуру УПЦ, автоматично належать до московського патріархату.

Найбільше церков здійснили перехід до ПЦУ на Київщині. Водночас деякі церкви у Чернівецькій області приховують свої зв’язки з країною-агресором.

Що стосується Житомирщини, то станом на 10 квітня наразі в області нарахували 168 таких  церков.

Зокрема, днями п’ять парафій з Житомирщини перейшли з МП у ПЦУ та утворили Пулинське благочиння, а саме:

1.Свято-Володимирська смт Пулини;

2.Свято-Іоано-Богословська с.Ясна Поляна;

3.Свято-Петропавлівська с.В’язовець;

4.Свято-Покровська с.Сколобів;

5.Казанської ікони Божої Матері с.Очеретянка.

«Дані парафії перейшли з її настоятелем митрофорним протоієреєм Петром Могилою, якого призначено благочинним Пулинського округу про що відповідно виданий указ», — зазначають в єпархії.

Як нагадали в Опендатабот, загалом від початку повномасштабної війни та до кінця 2022 року до Православної Церкви України перейшло 214 релігійних громад.

До слова, у середині квітня влада Житомира почала вивчати архіви для встановлення власників храмів, де проводять службу УПЦ МП.

Тоді Єпископ Житомирський і Овруцький Православної церкви України Паїсій розповів, що в містах для переходу парафій необхідна підтримка влади.

«Сільський храм – це так: хотіли перейти – перейшли. І храм їхній. У містах є декілька храмів. І якщо цей храм на даний час належить Московському патріархату, і людина не хоче ходити до нього, вона тоді залишає цей храм і йде в український храм», – розповів єпископ Житомирський і Овруцький Паїсій.

Міська рада може скасувати договори користування землею парафій УПЦ Московського патріархату лише у визначених законом випадках, каже адвокат Роман Гуртовенко:

«Серед порушень користування земельною ділянкою можуть бути, наприклад, використання не за цільовим призначенням, системна несплата земельного податку або орендної плати, набуття права власності на земельну ділянку, приватизація, й інші підстави, які дають змогу припинити право користування землею.

Говорити про те, що орган місцевого самоврядування наділений повноваженнями самостійно припинити договір оренди, неможливо. Така ж ситуація і щодо нерухомого майна».

Читайте також — «Дітей вбивають, а в Малині моляться за Кіріла»: інтерв’ю з настоятелем Олегом Власюком

Катерина Гончаренко
Катерина Гончаренко
Журналістка, оглядачка MALYN.MEDIA

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини