Новоград-Волинський хочуть перейменувати на Звягель: облрада підтримала рішення

Остаточне рішення про надання місту назви Звягель має затвердити Верховна Рада

Місто Новоград-Волинський хочуть перейменувати на Звягель.

Про це йдеться у рішенні Житомирської обласної ради, опублікованому на сайті.

«Обласна рада вирішила: підтримати рішення Новоград-Волинської міської ради від 16.06.2022 №563 “Про перейменування міста Новоград-Волинського Житомирської області на місто Звягель”…. Направити подання про перейменування міста Новограда-Волинського на Житомирщині на місто Звягель до Верховної Ради», – сказано у постанові.

Звягель – це історична назва Новоград-Волинського. Вперше згадується у джерелах 1256 року як руське місто Возвягль. Згадується ще, як Взвяголь, Звяголь.

Внаслідок зміни транслітерації на польську латинку за часів Речі Посполитої, назва міста — Звягель.

На Новоград-Волинський місто було перейменовано у 1795 році, через 2 роки після анексії Російською імперією після поділу Речі Посполитої, одночасно стало адміністративним центром Волинської губернії. 1804 року губернський центр було перенесено до Житомира.

Відео з каналу Новоград.city

Після укрупнення районів в Україні у 2020 році Новоград-Волинський залишився одним із чотирьох районних центрів Житомирської області. Це четверте за величиною місто регіону. У ньому мешкає 55 тисяч осіб.

ІнфоМалин
ІнфоМалинhttps://malyn.media/
Тут оселилися адміністратори сайту MALYN.MEDIA. Маєте запитання, бачите негаразди в роботі сайту чи хочете повідомити новину — сконтактуйте з нами через e-mail або сторінку у Facebook. Тисніть на відповідну піктограму.

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини