«Раннє втручання» для вагітних: Малинщина єдина в області долучилася до пілотного проєкту

В останні роки суттєво зросла кількість патологій вагітності — що робити

Малинський інклюзивно-ресурсний центр  віднедавна за участю медиків первинки, соцслужб та інших фахівців двічі на місяць проводить в актовому залі поліклініки семінари, тренінги та різноманітні консультації для майбутніх породіль.

Основна мета — донести до жінок інформацію про особливості розвитку дитини в перші три роки життя, аби вони вчасно помітили відхилення  від норми або ризик їх виникнення і звернулися на консультацію до педіатра та спеціалістів інклюзивно-ресурсного центру.

Це дозволить дитині максимально використати свій потенціал, а родині — жити щасливим, повноцінним життям, не лякаючись труднощей виховання малюка з особливими потребами.

«В останні роки суттєво зросла кількість патологій вагітності, пологових травм, асфіксії плоду (у тому числі обвиття пуповиною), передчасного народження малюків тощо, — розповідає керівник Малинського інклюзивно-ресурсного центру Галина Пінчук. —  Мамам у таких випадках необхідно уважніше спостерігати за розвитком дитини, звертаючи увагу на перші дзвіночки, які сигналізують про захворювання. А також відхилення від норми, що надалі можуть призвести до затримки психічного розвитку, мовлення чи інших негативних наслідків».

Якщо, приміром, дитина у 2 місяці не тримає голівку, невчасно сіла, не почала «агукати» (говорити), посміхатися або взагалі не реагує на оточення — це є підставою для звернення до фахівців. Не варто ігнорувати проблему, чекаючи, що все нормалізується само собою, коли дитині виповниться 3-5 років, бо так було у тата, дідуся чи ще когось з рідних.

Корисна схема для батьків

У такому віці вже зазвичай дуже складно виправити ситуацію — невчасно встановлений діагноз призводить до непоправних наслідків для дитини. Приміром, робота з малюком із синдромом Дауна має починатися з перших днів народження, тільки тоді отримаємо максимально можливі позитивні результати.

Під час занять фахівці розкажуть також, як займатися з дитиною з інвалідністю, на що звертати увагу, як не втратити стосунки з чоловіком,  через те, що вся увага мами прикута до особливої дитини.

Крім того, для майбутніх мам проводять арттерапію, інші заходи з психологічного розвантаження. Дозволяється обирати теми занять.

У випадку виявлення патологій чи особливостей розвитку дитини після народження спеціалісти інклюзивно-ресурсного центру здійснюватимуть супровід від раннього втручання до здобуття освіти в закладі. Вчасне реагування батьків сприятиме також кращій соціалізації дитини.

До речі, з часу відкриття Центру комплексну оцінку пройшли 260 дітей. Постійно відвідують заклад близько 30 дітей з особливими освітніми потребами. Штат Центру повністю укомплектований — є логопеди, дефектологи, психологи, реабілітолог.

Дізнатися детальніше про графік зустрічей вагітні можуть у своїх гінекологів, в групі «КУ Малинський ІРЦ ММР» на Фейсбуці за посиланням або за номером телефону 050-815-04-71 (Галина Сергіївна Пінчук).

Як писав MALYN.MEDIA, Інклюзивно-ресурсний центр Малинської громади працює за новою адресою. Тут можна отримати допомогу логопеда, вчителя-дефектолога, практичного психолога та реабілітолога.

Марина Кириченко
Марина Кириченкоhttp://malyn.media
Журналістка MALYN.MEDIA

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини