Нещадна оптимізація чи вимушена потреба: на Малинщині можуть закрити ще шість шкіл

Через недостатню кількість учнів, наступного року можуть припинити уроки у Любовицькій, Федорівській, Ксаверівській, Горинській, Ворсівській та Дібрівській школах

Під час останньої сесії Малинської міської ради перед депутатами виступав начальник управління освіти Віталій Коробейник, який зазначав, що наступного року на фінансування шкіл  у казні бракує 6 млн грн. У залі звучала пропозиція закрити ще кілька шкіл на Малинщині. А вкінці минулого тижня на сайті мерії опублікували вже проєкти рішення про ліквідацію шести закладів освіти.

Йдеться про Любовицьку, Федорівську, Ксаверівську, Горинську, Ворсівську та Дібрівську школи. Чутки про закриття навчальних закладів лякають і батьків, і вчителів, які працюють у цих школах. Адже цьогоріч вже припинили навчання у трьох школах громади…

Журналістка MALYN. MEDIA звернулася за коментарем щодо ситуації до заступника міського голови, який відповідає за сферу освіти у громаді, – Віталія Лукашенка.

«Ми справді підготували проєкти рішень щодо закриття шкіл. Проте маємо розуміти, що це не остаточне рішення і все залежатиме від того, чи будемо мати освітню субвенцію з державного бюджету на наступний рік. Якщо цих коштів буде вистачати, то ніхто не закриватиме школи», – зазначив Лукашенко.

З його слів, сьогодні мерія ще не знає, скільки саме виділять субвенції і у Міністерстві вже вносили начебто дві правки, які суперечать одна одній. Згідно із однією – коштів буде достатньо, згідно із другою – «бракує близько 5 мільйонів».

«Конкретної суми немає. Спочатку повідомили одну суму, потім іншу. Від цього залежатиме, яке рішення ми приймемо. Не вистачає коштів на зарплату вчителям, які працюють у цих шістьох школах. Але повірте, що в нас не стоїть на меті закрити школи. Ми зацікавлені зберегти їх і зробити все, аби вони працювали. Однак актуальною умовою є і наявність не менше 17 дітей у класах…» – каже заступник мера.

У розмові він переконує, що ці рішення підготували «про запас, аби не повторити ситуації, коли торік посеред року закривали три школи». Нагадаємо, що вкінці травня  припинили навчання в Іванівській, Морозівській і Щербатівській школах. І нині по цих скандальних рішеннях сесії тривають судові розгляди.

«Насправді по цих школах також не вистачало близько 4 млн грн. І це впало на плечі місцевого бюджету, який був не в силах «потягнути» такі витрати. Але подумали про це невчасно, відтак справа дійшла до суду. Тому цього року вирішили перестрахуватися і підготувати рішення заздалегідь», – каже на завершення Лукашенко.

Зазначимо, що закриття загрожує саме тим шістьом закладам, які тільки нещодавно перейменували із ЗОШ у гімназії та початкові школи.  З проєктів рішень виглядає, що перейменування – суто формальність, яка лише передбачає перереєстрацію навчальних закладів. Втім, у мерії кажуть, що перейменування – це також необхідний крок, аби добитися субвенцію на ці школи. Бо, згідно з освітньою реформою, назву «ЗОШ» взагалі скасовують, натомість запровадивши початкову школу(1-4 класи), гімназії (5-9 класи) та ліцей (до 12 класу).

Олена Петренко
Олена Петренкоhttps://malyn.media/
Редакторка MALYN.MEDIA

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини