Дітей-скутеристів вчитимуть водінню не лише в Малині, а й в Луках

Невдовзі планують започаткувати ще й курси категорії B — на легковий автомобіль

Минулої п’ятниці, 14 січня, здавали правила дорожнього руху у Радомишльському сервісному центрі МВС перші малинські школярі. За кошти міста їх безплатно навчали водійській справі на базі ПП «Малинська автошкола», що розташована на території МЗНВК №1.

Діти отримають водійські посвідчення категорій «А1» і «А» (скутери, мотоцикли).

«Ми випустили першу групу — це 17 учнів-скутеристів із міських шкіл і Малинівського НВК. Навчалися вони шість тижнів, щодня у будні відвідуючи півторагодинні заняття після уроків. Частина юних скутеристів вже здали теорію в Радомишлі, підтвердивши міцні знання, решта складатимуть тести трішки пізніше», — розповідають в ПП «Малинська автошкола».

Водіння діти здаватимуть навесні, коли покращаться погодні умови. Вони здобули добрі водійські навички на тренувальному майданчику автошколи, де є «вісімка»,  «змійка»  та інші пристосування для їзди на скутерах і мотоциклах, ідентичні з сервісним центром МВС в Радомишлі.

«До речі, ми навчали групу за пільговими цінами, тому для міського бюджету витрати незначні», — уточнюють в автошколі.

Наразі в міській раді планують оголосити тендер, щоб визначитися із надавачем послуги з навчання юних скутеристів. А також набрати наступні дві групи школярів, бажаючих отримати права  категорій «А1» і «А». За попередньою інформацією, заняття відбуватимуться у Малині і Луках.

«Наразі ми випустили першу групу, до кінця навчального року здадуть на права ще дві групи учнів. Є багато бажаючих і серед сільських дітей. Для їх зручності інструктори проводимуть заняття у одній із сільських шкіл. Скоріше всього, це буде в Луках», — розповів заступник міського голови Віталій Лукашенко.

З його слів, цьогоріч у міському бюджеті на навчання учнів водійській справі закладені 500 тисяч гривень.

«За ці кошти, крім занять на категорії «А1» і «А», планується започаткувати в Малині навчальний курс для школярів, які хочуть відкрити категорію «В» (легковий автомобіль), але за цю категорію потрібно буде доплачувати і батькам. Якщо встигнемо із оформленням потрібної документації, заняття на категорію «В» розпочнуться вже у серпні. Навчання триватиме 10 місяців», — підсумував Лукашенко.

Нагадаємо, колись на базі ЗНВК №1 вивчали автосправу. Випускники школи одночасно із загальною середньою освітою отримували і професію водія категорії «С», а бажаючі окремо відкривали категорію «В». Це було зручно для школярів.

Зараз відновлення навчання підлітків правилам дорожнього руху актуально як ніколи, оскільки сприятиме зменшенню кількості ДТП на дорогах за їх участі, переконані посадовці. Особливо це стосується неповнолітніх скутеристів, котрі неодноразово створювали аварійні ситуації на дорогах, під час яких травмувалися самі і завдавали шкоди іншим учасникам дорожнього руху.

Тепер всі юні мопедисти Малинської МТГ зможуть освоїти ПДР і отримати права.

Як зазначають поліціянти, відсутність водійських прав є підставою для накладення штрафу і вилучення мопеда на штрафмайданчик. На неповнолітніх порушників  протоколи складаються з 16-річного віку, а постанови виносяться із 18 років. За порушення ПДР молодшими скутеристами притягують до відповідальності батьків.

Читайте також — Напідпитку та без прав: у Малині перевіряють мопедистів і мотоциклістів.

Марина Кириченко
Марина Кириченкоhttp://malyn.media
Журналістка MALYN.MEDIA

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини