У Малині створять «житлові хаби» для переселенців: використають приміщення дитсадків

В обох хабах зможуть проживати 175 осіб

За останніми підрахунками на території Малинської громади зареєстровані близько 1630 переселенців. У пік евакуації – березні-квітні – ця цифра наближалася до 2000 осіб. Після звільнення окремих територій, тимчасові мешканці повернулися додому, відтак зараз у наших краях їх менше.

Але нині у громаду знову прибуває нова хвиля біженців, зокрема, з півдня та сходу країни. Відтак – цифра знову зростатиме. 

Одним з основних питань є поселення нових жителів. Для цього у місті запланували облаштувати спеціальні «житлові хаби». До слова, зараз хабами модно називати усе, починаючи від навчальних просторів до індустріальних центрів. В цьому випадку – по суті це буде окреме приміщення, виділене спеціально під потреби внутрішньо переміщених осіб.

Детальніше про це MALYN.MEDIA розповів начальник управління соцзахисту Малинської міськради Сергій Недогарок.

«Наразі плануємо створити два таких хаби. Вже виділені локації. Один розташується у дошкільному закладі на вулиці Бандери (раніше вулиця Кримського, – ред.), а другий – дитсадок на Бакланова, навпроти колишньої транспортної контори.

Перевагу надали тим приміщенням, які мають свою котельні на твердому паливі. У першому вже проживають 13 переселенців, загалом тут планують заселити 75 осіб.  Ще 100 осіб зможуть жити у хабі, що в першому садочку.  У цих прихистках передбачаємо безкоштовне харчування і усі умови для тимчасового комфортного проживання», – розповів Сергій Недогарок.

Зокрема, з його слів, приміщення переобладнають і відремонтують – облаштують душові та кімнати.

«Зараз мусимо виходити з того, що є. З мінімальними витратами. Можливо, у майбутньому будемо і землю виділяти, і будинки будувати –  за житомирським прикладом, де вже 150 будинків будують і виділено 6,5 га землі. Все буде залежати від кількості переселенців. Сьогодні щодня приймаємо нових жителів з Донецької, Херсонської областей», – каже Недогарок.

У мерії також пропонують малинцям допомогти розселити нових мешканців. Усім, хто надаватиме в оренду житло переселенцям, будуть нараховувати компенсації. У літній період йдеться про 450 грн на одну особу, у зимовий – обіцяють близько 900 грн.

Також є необхідність в електроплитках, електрочайниках, пластикових мисках для прання, посуді…

«З усіх питань – від поселення, реєстрації до допомоги – можна звертатися у каб. №209 у міськраду, на пл. Соборну, 6а. Надають консультації також у 108 каб. та у 109», – наголосив на завершення Сергій Недогарок.

Олена Петренко
Олена Петренкоhttps://malyn.media/
Редакторка MALYN.MEDIA

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини