ПЦУ критикує купання, а Малин готується пірнати: коментар о.Василя Ігнатович

На Водохреща в місті анонсують масові купання, які керівництво православної церкви вважає «ризиком для здоров’я та нехтуванням Божим даром»

Вже завтра, 19 січня, православні та греко-католицькі християни відзначатимуть свято Водохреща. Сьогодні у мерії повідомили, що об 11:30 на території міського пляжу по вул. Г. Бондарик відбудеться освячення води настоятелем Свято-Покровського храму, отцем Василем Ігнатовичем.

Втім, окрім освячення ополонки, анонсують також  святкові пірнання, які за останні роки стали світським заходом та черговим прецедентом для посту у фейсбуці…

«Після та до купання бажаючі зможуть переодягнутися у закритому наметі та випити гарячого чаю», – пишуть у фейсбуці Малинської міськради.

Зазначимо, що вчора керівництво Православної церкви України жорстко розкритикувало купання на Водохрестя. В офіційному тексті йдеться про те, що святковим купанням не лише не змиєте гріхи, а й навпаки – можете додати їх…

«Вже не перший рік ми пояснюємо, що традиція купання в ополонці на Водохреща не має нічого спільного зі «змиванням» гріхів, отриманням особливого Божого благословіння чи духовного очищення. Жодного церковного припису в Українській Церкві для звершення занурення у зимову воду немає і ніколи не було», – заявляють у ПЦУ.

Наше видання також звернулося за коментарем до о. Василя Ігнатовича, який завтра освячуватиме воду. Зокрема, запитали в нього, чи знає він про офіційну позицію ПЦУ і що загалом думає про традицію пірнати 19 січня.

«Моя думка така: взагалі купання на Водохрестя – має російське коріння, проте наша церква 300 років була під покровом Московії… Цю печать не так легко стерти. Хоч купель не змиває гріхи і немає жодного відношення до спасіння, втім не бачу нічого поганого, якщо люди за бажанням занурюватимуться у воду», – каже Ігнатович.

Він переконує, що намагається потрохи доносити людям, що купання задля очищення гріхів – це міф…

«Втім, не завжди хочуть чути. Правильніше було б прийти на літургію, набрати освячену воду і посвятити оселю. А купання – це, повторюся, не церковний ритуал», – каже отець Василь.

Водночас рятувальники нагадують про важливість дотримання правил безпеки під час купання на Водохреща. Перш ніж зануритися у водойму, пам’ятайте:

  • людям із захворюваннями серцево-судинної чи дихальної систем краще утриматися від купання;
  • заходити у воду дітям можна тільки з дозволу та під наглядом батьків;
  • для здорової людини достатньо буде зануритися у воду до 10-15 секунд, після чого треба одразу вийти на берег;
  • після купання обов’язково витріться рушником та переодягніться у сухий одяг, щоб запобігти переохолодженню;
  • не заходьте у воду у стані алкогольного сп’яніння.
Олена Петренко
Олена Петренкоhttps://malyn.media/
Редакторка MALYN.MEDIA

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини