«До 10 днів на нову переправу, як знизиться рівень води»: мер Малина розповів про ситуацію з повінню

Рівень води у водосховищі впав на 23 сантиметри

Минулого тижня на Малинському водосховищі фіксували критичне підняття рівня води – сягнуло позначки 4,5 метри. Через це місто суттєво підтоплювало.  Станом на ранок, 10 квітня, вода знизилася до 4 метри 27 см.

Про це MALYN.MEDIA розповів міський голова Олександр Ситайло.

«Нам потрібно опустити рівень води ще хоча б мінімум до 4 метрів. Для чого це робиться? Йде постійний приплив води, оскільки Малин є найнижчим водокористувачем по річищі — над нами ще Іршанськ та Нова Борова, у яких аналогічне переповнення. Вони скидають воду після переповнення і згодом вона надходить до нас. Після цього вже ми своєю чергою маємо спускати воду.

Тут важливо робити це вчасно. Тому що, коли у нас вода на рівні 4,5 метри і приходять води з інших водосховищ, робиться скид і тоді збільшується амплітуда. Це погано для дамби, бо споруда може пошкодитися», — зазначив Олександр Ситайло.

Тому, з його слів,  у Малині стараються спустити якомога більше води. Це допомагає уникати коливання і приймати та спускати воду плавно.

Ми також спитали щодо відбудови тимчасових переправ через Іршу. Минулого тижня Житомирська ОВА виділила з резервного фонду 4 млн грн на відбудову тимчасових переходів через річку у Малині.

«На даному етапі можемо займатися тільки підготовчими роботами: готуємо техніку, матеріали. І як тільки ситуація з підтопленням внормується, будемо приступати. Для зведення двох тимчасових переправ нам знадобиться до 10 днів», — додав на завершення мер Малина.

Нагадаємо, від 29 березня у Малині триває боротьба із водою – розливається річка Ірша. Тоді вода знесла обхідну пішохідну переправу неподалік фабричного мосту. 1 квітня на ніч перекривали рух проїзною переправою, згодом рух відновили. Відучора, 3 квітня, через максимальне підняття рівня води у Малинському водосховищі, перекрили рух не лише проїзною тимчасовою дорогою, а й пішохідним мостом.

В інтерв’ю MALYN.MEDIA міський голова розповів, що рух переправами призупинили на невизначений термін. З 5 квітня по Малину запустили безкоштовну маршрутку для пільговиків.

Хронологія наслідків повені — тут.

Олена Петренко
Олена Петренкоhttps://malyn.media/
Редакторка MALYN.MEDIA

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини