Чи знаєте, хто такий Володимир Кудра? Про Героїв Базару й краєзнавство далі…

Відторгнення власної історії змушує поклонятися не тим богам

Як тільки заступлю в царину краєзнавства, мені дадуть лєстних рекомендацій: не тупати там кирзовими чоботами — книжки треба писати. Напишеш — тоді й поговоримо.

Але від того краєзнавство не перестане бути монополізовано завмерлим.

Приводом продовжити недавній допис «Короткий огляд історії Малина…» стала майже вже приречена ідея перейменувати вулицю Ватутіна на вулицю Героїв Базару. Ну й звісно «рекомендовані» підказки, що і як я маю робити «правильно».

Тоді зупинився на дореволюційних часах — на періоді Миклух.

Але, якщо там неоране поле, то далі й поготів….

Маємо офіціоз запрограмований за радянської доби — увіковічення героїв ВВВ та афганців.

Маємо сучасніші пам’ятні знаки Голодомору, чорнобильцям, розстріляним євреям. Чи можна назвати це краєзнавством? Якщо не відтворювати хроніку подій, то це лише пам’ятники.

Повернемося до заголовка — до Володимира Кудри. Знаєте, хто це? Певен, що знають одиниці. А разом з тим — це славнозвісний сотенний Української повстанської армії «Роман». Той, хто загинув у селі Сушки під час відомого останнього бою бійців УПА в 1955 році.

У січні 1945 року сотенний Української повстанської армії «Роман» (Володимир Кудра) прибув у Житомирську область та очолив націоналістичне підпілля в північних районах Київщини та Житомирщини.

І лише після ліквідації останньої боївки 1955 р. силові структури та компартійні органи влади області змогли прозвітувати перед вищим керівництвом про припинення діяльності оунівського підпілля на Житомирщині.

І назвали їх бандитами, наклали німу печать, яку й до сьогодні у Малині бояться порушити. А досліджувати є що. Водночас, що нам про це говорить місцеве краєзнавство? Нічого.

А раніше були герої армії УНР. Де історія? Затоптана… Ну, або — то були бандити.

Так й існуємо зі спотвореним сприйняттям власної історії. А «краєзнавство» обтанцьовує ці теми всіма правдами й неправдами. Бо ж, як партійний функціонер, поставлений раніше на те, щоб ту німу печать не зірвали, має це сьогодні з власної волі ворушити?

А тепер до сьогодення. На сторінці у фейсбуці «Про депутатську діяльність. Малинська ОТГ» пишуть:

«Гаряче пройшло обговорення проєкту рішення про перейменування вулиць міста Кошового та Ватутіна. Якщо першу мають перейменувати в честь нашого загиблого воїна, то на рахунок ідеї перезвати Ватутіна на Героїв Базару, далеко не все гладко. Головуюча засідання, Марія Насіканова, зачитала звернення жителів вищезгаданої вулиці, щодо категоричної незгоди на таку назву, також зроблено акцент на тому, що Ватутіна немає в переліку назв, які необхідно змінювати, люди не розуміють чому знову назва вулиці матиме політичне забарвлення. Натомість спеціаліст міської ради, зазначила, що з області та столиці регулярно надходять листи з вимогою змінити назви вулиць і обов’язково одну з центральних назвати саме Героїв Базару.»

Що тут сказати… Герої Базару мають нині «політичне забарвлення»?!

100 років тому 359 українців, які не відреклися від мови, переконань, які бачили в очах майбутні голодомори й не хотіли ставати співучасниками лиходійства, було розстріляно у Базарі.

359 кращих українців свідомо пішли на смерть. У них була можливість залишитися живими.

І тут, «група таваріщєй» пише лист, що це заполітизовано, а Ватутін «не підлягає…»

Так, Ватутіна нема в списку. Його нема в списку тому, що процес «засудження» мав і має великий спротив, тож ідейники змін також шукали компроміси — викреслювали таких, як Ватутін.

А що Ватутін? Ватутін це той, хто втопив у Дніпрі 600 тисяч людей. Більшість з них — цивільні хлопці від 16–17 років звільненого лівобережжя України — «піджачники» — їх навіть не перевдягали у військову форму.  Аби лише встигнути до «7 ноября».

Ватутін — визнаний м’ясник — хай залишається у нашій пам’яті.

Герої Базару — нас вже втомило це «політичне забарвлення».

Той, хто написав це — «спеціаліст міської ради, зазначила, що з області та столиці регулярно надходять листи з вимогою змінити назви вулиць і обов’язково одну з центральних назвати саме Героїв Базару» — відвертий маніпулятор.

Або виженіть того «спеціаліста», якщо саме так ставиться питання.

Де ті сьогоднішні провідники? Чому хочете увіковічити пам’ять загиблих у новітній війні в ногах у «панфілівців», і ні пари з вуст, щоб відстояти пам’ять Героїв Базару?

Де ті, що презентують себе націоналістами? Чи націоналізм обмежиться тільки перевішування час від часу червоно-чорного прапора в центрі міста? Дійсно — тут сваритися не треба — і видно гарно, і компромісно…

Читайте також — Роман Федько:«За що ненавидимо генерала Ватутіна».

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини