Уродженка Малина організувала постачання ліків та медикаментів у перший місяць війни

Медики кажуть, що без цієї допомоги у часи гострих бойових дій вони б не могли надавати повноцінну допомогу пацієнтам

Медикаменти, збільшувана лампа для операцій та, що найголовніше, інструменти та матеріали для стоматологічного кабінету – таку посилку отримала поліклініка Малинської міської лікарні.

Запастися важливими препаратами вдалося завдяки небайдужій землячці – Нелі Ваховській та німецькому офісу Rosa Luxemburg Stiftung в Україні.

У коментарі MALYN.MEDIA Неля Ваховська, яку знають як перекладачку художньої літератури, розповідає: підтримати Малинську лікарню вдалося завдяки Операції Солідарність – міжнародній спілці людей, які допомагають Україні під час війни.

Неля Ваховська

«Коли постало питання, куди розподіляти зібрану допомогу, я згадала про лікарню у Малині. Річ у тім, що моя мама довго хворіла і я бачила, у яких умовах працюють медики та лікують пацієнтів. Тому разом з партнерами з Києва та Львова ми вирішили, що поки на околицях Малина тривали бойові дії і є проблеми з доставкою, підтримати лікарню. Допомога була насправді не такою великою. Зараз ведемо переговори із більш серйозними мережами підтримки Німеччини, які зможуть надавати масштабніші об’єми гуманітарки», – розповідає Неля Ваховська.

Завідувачка консультативно-діагностичної поліклініки КНП «Малинська міська лікарня», кардіолог Юлія Кравченко уточнює MALYN.MEDIA, що першу таку допомогу колектив отримав у березні. Тоді у прифронтовий Малин доставити важливі препарати було практично неможливо – не лише через складну логістику, а й через пусті полиці складів постачальників.

«Тут мені зателефонувала Неля, і запропонувала допомогу. Справді дуже вдячні, тому що препарати нас виручили у найскрутніший час, коли на околицях міста тривали бої», – зазначає Юлія Кравченко.

Допомогу передавали поштою. У посилках були медикаменти, зокрема, важливі антикоагулянти.

«Пригадую, як доводилося між пацієнтами ділити по три таблетки, аби усім вистачило… Адже купити тоді не можна було. Також для нас придбали дуже цінну збільшувальну лампу для оперативних втручань. Мова про незначні операції, які потребують доброго освітлення. Ця лампа ще довго нам служитиме і після війни», – розповідає завідувачка.

Але найголовніше, з її слів, це допомога для стоматологічного кабінету – інструменти, матеріали для пломбування, засоби анестезії:

«У перший місяць війни у нас був просто шалений наплив пацієнтів до стоматології. Волонтерив у нас стоматолог-приватник Осадчий. Працював також військовий стоматолог. Завдяки препаратам, які нам передали, вони могли лікувати зуби й вчасно надавати допомогу».

Вона уточнює, що безплатно у стоматологічному кабінеті обслуговують дітей до 18 років, військових, пенсіонерів 65+, інвалідів війни та інші пільгові категорії. Також право на безоплатну допомогу мають пацієнти, які потребують невідкладного втручання.

Принагідно, Юлія Кравченко також зазначила, що зараз хворі, які мають хронічні захворювання, можуть отримати у лікарні за програмою «Доступні ліки» ті препарати, яких вони потребують. Мова про ліки проти серцево-судинних захворювань, діабету тощо.

Раніше ми розповідали про унікальний випадок порятунку військового малинськими медиками. 20-річний воїн після втечі з полону і тортур три дні йшов пішки на Малинщину із кулею в серці. Тоді наші медики надали йому першу допомогу, стабілізували та відправили у лікарню в Житомир. Він вижив.

Олена Петренко
Олена Петренкоhttps://malyn.media/
Редакторка MALYN.MEDIA

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини