Скасування переходу на літній час, — законопроєкт

Комітет з питань економічного розвитку рекомендував Верховній Раді прийняти за основу законопроєкту №4201 «Про обчислення часу в Україні», яким скасовується перехід на зимовий і літній час.

Ініціатор законопроєкту — перший віцеспікер парламенту Руслан Стефанчук, повідомляє пресслужба парламенту.

Скасування переведення стрілок мотивована негативним впливом на біоритми людського організму і доцільністю переходу всіх українських земель до єдиного часу.

«Я направив листи до Національної академії наук та провідні медичні університети України. Абсолютно все, без винятку, висловили підтримку ідеї скасування сезонного переведення годинників», — заявив автор законопроекту Руслан Стефанчук.

Він підкреслив, що 95% території України перебуває в межах одного часового поясу, а економічна доцільність переведення стрілок годинника не доведена. У часовому поясі UTC+1 знаходиться тільки пастка частина Закарпатської області, а в UTC+3 — Луганська і східні райони Харківської та Донецької області.

Політик також нагадав, що після анексії Криму Російська Федерація встановила на тимчасово окупованих територіях московський час. «Наше завдання — встановити і закріпити єдине київський час на всій території України без винятку», — заявив Стефанчук.

У законопроекті не уточнюється, на якому саме часу залишиться Україна, «зимовому» або «літньому». Але відзначимо, що саме «зимовий» час є астрономічним. «Літній» час вводиться в багатьох країнах з метою економії електроенергії.

Проте, в пояснювальній записці до законопроекту стверджується наступне: «Щорічно перехід на зимовий час відбудеться в останню неділю жовтня. Зокрема, в цьому році воно заплановано в ніч з суботи (24 жовтня), на неділю (25 жовтня). Сподіваємося, що в разі підтримки Верховною Радою України, це сезонне переведення стрілок годинника стане останнім, оскільки в законопроекті чітко передбачено, що сезонний перехід часу не застосовується».

Стефанчук зареєстрував у парламенті законопроект №4201 «Про обчислення часу в Україні» в жовтні 2020 року. Отже, в разі прийняття законопроекту до 28 березня (останню неділю березня) можна припустити, що Україна залишиться на «зимовому» часі.

Довідка. Україна щорічно переходить на літній час в останню неділю березня, а на зимовий — в останню неділю жовтня відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 13 травня 1996 року.

У вересні 2011 року Верховна Рада скасовувала переведення годинників на зимовий час, але вже через місяць парламент скасував своє рішення.

Росія відмовилася від сезонного переведення стрілок годинника в 2011 році. Однак залишилася на «літньому» часі.

У країнах Євросоюзу останній раз переведуть стрілки годинника в березні 2021 року. Рішення про скасування коригування часу було прийнято Європейським парламентом 6 березня 2019 року.

ІнфоМалин
ІнфоМалинhttps://malyn.media/
Тут оселилися адміністратори сайту MALYN.MEDIA. Маєте запитання, бачите негаразди в роботі сайту чи хочете повідомити новину — сконтактуйте з нами через e-mail або сторінку у Facebook. Тисніть на відповідну піктограму.

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини