Новий перший зам, ліквідація Будинку культури і туалет в центрі Малина: про головне на сесії

Вчора депутати Малинської міської ради зібралися на сесію та прийняли важливі рішення

Цієї середи у великій залі адмінприміщення відбулася 23-та сесія міської ради восьмого скликання, у якій взяли участь 24 депутати. Вів засідання міський голова Олександр Ситайло.

ЛІСІВНИК ФУРНИК СТАВ ПРАВОЮ РУКОЮ МЕРА

Оскільки чергові сесії не проводилися понад два місяці, розглянули велику кількість поточних питань. Основним із яких беззаперечно було ухвалення довгоочікуваного рішення про призначення першого заступника мера, посаду якого обійняв, як і йшлося у попередньому проєкті, колишній головний лісівник держлісгоспу – Сергій Фурник. Його кандидатуру депутати підтримали одноголосно…

Сергій Фурник 

Сергій Фурник – кандидатура неочікувана, як і його попередник Леонід Мартиненко.

НОВА ВБИРАЛЬНЯ У ЦЕНТРІ МІСТА

У блоці бюджетних питань затвердили звіт про виконання бюджету Малинської МТГ за 2021 рік, доходи якого склали 438 149 179,78 гривні. Радує, що наша громада усе ж таки перевиконала план на 8 мільйонів гривень. Окрім того, не всі бюджетні кошти торік були засвоєні. Отож депутати на цій сесії ділили близько 9 мільйонів вільних залишків.

З цієї суми, зокрема, 1 мільйон 377 тисяч спрямували на ремонт асфальтобетонного покриття прибудинкових територій багатоповерхівок, понад 900 тисяч — на ремонт і утримання доріг загального користування, 889 327 гривень — на співфінансування капітального ремонту їдальні (харчоблоку) ЗОШ №2, який, до слова куруватиме Департамент регіонального розвитку…

Ще 100 тисяч внесли до статутного фонду КП «Малин» — на ремонт техніки. За 565 500 гривень оновлять в’їзні знаки ОТГ (подекуди їх вже встановлено) та нарешті побудують новий туалет в центрі міста (за колишнім РБК).

Під час сесії

Вкотре, цього разу 3,5 мільйона, з міської скарбниці виділили на погашення різниці в тарифах (через невідповідність реальної ціни газу його складовій у тарифі на тепло) комунальним підприємствам «Малин Енергоінвест» і «Гранітне-комунгосп».

Через загострення військового конфлікту з Росією 250 тисяч гривень спрямували Коростенському СБУ, за які спецслужби планують придбати автомобіль (схоже, на ці цілі кошти нашої громади потрібні як часткове співфінансування) та паливно-мастильні матеріали.

Депутати голосують

Уперше за багато років надали солідну матеріальну допомогу (по 50 тисяч гривень) погорільцям, які зазнали значних втрат внаслідок пожеж. До Дня  вшанування учасників бойових дій 85 мешканцям виділили по 500 гривень. 120 тисяч перерахують малинці на придбання помпи для інсулінозалежної доньки захисника. В цілому з вільного залишку бюджету на матеріальну допомогу передбачили 326 500 гривень.

Щоправда, надалі ділити, схоже, буде нічого — начальник фінуправління Тетяна Борисенко доповіла, що на сьогодні міська казна не добирає до запланованого 5,5 мільйона гривень. Оскільки лісівники перестали вирубувати ліс та платити рентну плату (за попередньою інформацією, реформатори перекваліфікували «державників» у доглядачів за лісом, дещо обмеживши їх господарську діяльність), тому міська громада не матиме ніякого зиску від розташування на її території підприємств лісового господарства. Принаймні, малинська.

Віктор Гвоздецький та Сергій Фурник

Адже з кінця минулого року наш держлісгосп приєднали до Радомишльського. Отож, якщо лісівники й сплачуватимуть дещицю, то вона осяде у бюджеті сусідньої ОТГ.

СОЦІАЛЬНЕ ТАКСІ ТА ПІЛЬГИ

Надалі депутати розширили перелік дітей, які отримують безоплатне харчування, забезпечивши ним не лише сиріт, позбавлених батьківського піклування, дітей з інвалідністю, особливими освітніми потребами, а й усіх учнів (з 1 по 11 клас) із малозабезпечених сімей.

Звільнили від сплати за надання соцпослуг органами соцзахисту осіб з інвалідністю, одиноких мешканців, віком старше 75 років, та усіх без винятку мешканців, старше 80-ти років. Також сім’ї, які опинилися в складних життєвих обставинах та потребують соціального супроводу.

Крім того, створили окремий відділ в Терцентрі та затвердили відповідне Положення для створення Служби з перевезення «Соціальне таксі». Транспорт для цих цілей має надійти за кошти державного бюджету.

Також, до речі, очікують від держави дороговартісного обладнання для ЦНАПу, завдяки якому відпаде необхідність у приїзді в Малин сервісного центру із Радомишля. Адже після переоснащення ЦНАП замінятиме посвідчення водія та надаватиме окремі інші послуги колишнього МРЕО.

Лічильна комісія

Серед позитивних рішень і ухвалення програми розвитку футболу на 2022-2025 роки, завдяки якій фінансуватимуть ФК «Малин» та ветеранську команду, які мають досягнення далеко за межами нашої ОТГ.

НЕ ОБІЙШЛИСЯ БЕЗ ОПТИМІЗАЦІЇ І СКОРОЧЕННЯ

Йдеться про оптимізацію мереж бюджетних закладів та скорочення штату. Зокрема, жваве обговорення викликало питання ліквідації міського Будинку культури. Депутат Олег Мельник доповів колегам про численні звернення малинців, мешканців мікрорайону ГМП та прилеглих вулиць — люди схвильовані закриттям закладу, де їхні діти роками займалися в гуртках. Вони категорично проти, щоб будівля, у якій постійно вирувало життя, перетворилося на руїни.

Депутат Віктор Мельник 

Посадовці пообіцяли, що приміщення Будинку культури передадуть на баланс освітян, і відтоді БК перетвориться на спортивний центр.

Також заслухали начальника відділу культури Олену Журович і заступника директора центру культури і дозвілля Марію Насіканову щодо скорочення штату сільських клубів. Як зокрема повідомила депутатка, на засіданні гуманітарної депутатської комісії більшість працівників закладів вдалося відстояти.

Під скорочення потрапили лише прибиральниці декількох клубів, а також завідувач Коснянського закладу культури – цей заклад фактично декілька років не працював. У Білому Березі скорочений завідувач обійматиме пів ставки бібліотекаря, а тому виконуватиме паралельно повноваження у закладі культури, який розташований у одному приміщенні з книгозбірнею.

Пожертвували, проте, бібліотекарем Рутвянської  і завідувачем Буківської книгозбірні. Також на базі відділу культури утворили централізовану бухгалтерію, що дозволить скоротити бухгалтерів у окремих закладах культури.

Скоротили й вільну посаду реабілітолога в інклюзивно-ресурсному центрі. Проте якщо знайдеться фахівець, цю посаду поновлять. Натомість тоді без роботи ризикує залишитися один із трьох психологів центру, які працюють з дітьми із особливими освітніми потребами.

Віталій Коробейник 

Як пояснив головний освітянин нашої громади Віталій Коробейник, на такий непопулярний крок змушені піти через незадовільне фінансування центру — держава виділила коштів на заробітні плати лише на вісім місяців, і вже зараз виникає проблема з оплатою праці через те, що не дозволяється робити щомісячні «перекидки».

І, схоже, скорочення однієї штатної одиниці проблему не вирішить. Отож діти з особливими потребами та їхні батьки ризикують знову залишитися сам на сам зі своїми проблемами, бо фахівців для їх супроводу не вистачатиме через недофінансування.

АМБУЛАТОРІЇ ПІД ЗАГРОЗОЮ

Скорочення насувається і на медичну галузь. Підвищення заробітних плат лікарям, на якому наполягають можновладці у Києві, вже аукнулося негативними наслідками для громад.

Як доповів головний лікар КНП «Малинський центр ПМСД»  Олександр Андрійцев, мінімальна заробітна плата сімейного лікаря відтепер не може бути меншою 20 тисяч гривень. Відповідно, доводиться приводити до нормативів чисельність середнього та молодшого медичного персоналу, на утримання яких, зрозуміло, коштів НСЗУ не вистачить.

Олександр Андрійцев 

Він сказав, що Національна служба охорони здоров’я роз’яснює, що на посаду одного лікаря має бути не більше однієї посади медсестри. У сільській місцевості дотриматися цього неможливо. І наразі на Малинщині на одного сімейного лікарня припадає 2-3 медсестри. Санітарки ж по нових нормативах мають рахуватися тільки у амбулаторіях. Тому сільські ФАПи під загрозою закриття. Насамперед ті, де малинські медики уклали мало декларацій з місцевим населенням.

Міський голова Олександр Ситайло надав доручення головному лікарю будь-що зберегти сільську медицину, не допускаючи оптимізації мережі ФАПів.

Для цього також закликав активуватися усім — старостам, депутатам — щоб максимально роз’яснити людям важливість переукладення декларацій саме з медиками малинської первинки, яка за отримані від НСЗУ кошти (за кожного нового пацієнта) зможе утримувати ФАПи. Інакше заклади закриють або ж доведеться їх фінансувати з мізерного бюджету Малинської МТГ, що малоймовірно.

Олександр Ситайло та Василь Майстренко

Окремі депутати почали погрожувати звільненням головному лікарю, який, на їхню думку, не забезпечив належну роботу щодо агітації пацієнтів на селі. Однак Олександр Андрійцев наголосив, що більшість лікарів первинки мають на обслуговуванні пацієнтів понаднормово, а Малинська МТГ наразі єдина в області, де на сьогодні не закрився жодний ФАП.

З ПОЖЕЖАМИ БОРОТИМУТЬСЯ…ЗВЕРНЕННЯМИ

Порушили у «Різному» і питання розширення штату місцевої пожежної частини. Хвиля пожеж, яка прокотилася недавно МТГ, залишила без даху над головою не одну сім’ю.

Проблема в тому, що єдине малинське відділення не справляється із навантаженням. Якщо одночасно виникають дві пожежі, то, відповідно, господарі потерпають через несвоєчасність прибуття пожежників. Крім того, рятувальників викликають на ДТП.

Начальник ДПРЧ 13 Євген Возний наголосив, що для потреб нашої ОТГ потрібно два відділення, але наразі марно розраховувати на відкриття додаткового підрозділу за державні кошти. Реальніше розширити штат пожежників та залучати на чергування по два караули. Для вирішення цього питання депутати звернуться в ДСНС у Києві.

Євген Возний 

Крім того, обговорювалася можливість фінансування додаткового караула з місцевого бюджета та створення пожежної дружини, що обійдеться ще у більшу «копієчку». Проте інші громади йдуть саме цим шляхом. Одна проблема — тоді потрібно максимально працювати над наповненням місцевої казни, розвиваючи бізнес.

Наразі у зв’язку з напруженою обстановкою в державі це проблематично.

До речі, ситуація з ліквідацією пожеж може ще більше загостритися через часткову мобілізацію пожежників (разом із технікою) у зону бойових дій, наголосив Євген Возний…

Марина Кириченко
Марина Кириченкоhttp://malyn.media
Журналістка MALYN.MEDIA

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини