Хто готує майстрів спорту в Малині

Отримати посвідчення та значок «Майстра спорту України» – це, мабуть, мрія кожного спортсмена. Хто і як проходить цей шлях від новачка до майстра спорту – в кожному випадку суто індивідуально.

 Відповідно до Єдиної Спортивної Класифікації України (ЄСКУ) спортивне звання «Майстер спорту України» присвоюється наказами Міністерства молоді та спорту України в категорії олімпійських та неолімпійських видів спорту.

За останні десять років майстрів спорту в Малині, в основному, готували в Малинській дитячо-юнацькій спортивній школі імені Й.Л.Кульчицького та у Спортивному клубі «Оазис».

Зокрема, це звання з вільної боротьби було присвоєно вихованкам спортшколи Катерині Машкевич (2012 рік) та  Вікторії Дідківській (2013).

Що стосується Малинського району, то в 2016 році   в районній ДЮСШ була підготовлена майстер спорту України  з вільної боротьби Гловацька  (Марусова)  Ірина Іванівна.

 Так, є ще майстри спорту з пауерліфтингу, але в більшості випадків це звання атлетам присвоюється самою Федерацією, а не Мінмолодьспортом, при цьому пауерліфтери тренуються самостійно та виступають у змаганнях, як правило, за власний рахунок.

Що стосується Малинського Спортивного клубу «Оазис», то за вказаний період тут підготовлено майстра спорту України міжнародного класу Єлизавету Зубко (триразова чемпіонка Європи 2018-2019 років з підводного орієнтування серед юніорок), майстрів спорту України з підводного спорту Івана Щербаня, Германа Меренника, Валентина Салімовського, Анастасію Сайко, Романа Науменка, Марію Панасюк, Михайла Шевченка (документи останнього спортсмена знаходяться на розгляді в Мінмолодьспорті).

При цьому слід врахувати, що за період 2012-2021 роки за СК «Оазис» виступали всього 46 підводників та на їх підготовку Малин не потратив жодної копійки.

Причина проста – спортсменів, що приносять спортивну славу Малину і Житомирщині, та є членами Малинського Спортивного клубу «Оазис», вважають «немалинськими». А тому вони не отримують грошової винагороди за зайняті призові місця на Всеукраїнських змаганнях чи інших нагород, таких як Подяки чи Грамоти, а також фінансової допомоги на участь у спортивних заходах.

Зате Малин гордиться підводним музеєм на відомій «Калюжі»!

А басейн в Малині – це, мабуть, захмарна мрія малинців, хоча є в місті «ванна-лягушатник» для навчання плаванню дошкільнят у будівлі дошкільного закладу в мікрорайоні паперової фабрики, але цей басейчик не працював жодного дня.

Нижче в Таблиці №1 наведено порівнювальний аналіз підготовки спортсменів вищих розрядів по місту Малину.

Таблиця №1.

Порівнювальний аналіз підготовки спортсменів вищих розрядівпо ГО «Спортивний клуб «Оазис» та місту Малинуза період  2012 – 2021 років станом на 15.04.2021 року

     ПРИМІТКА: 

  • КМСУ      – кандидат у майстри спорту України;
  • МСУ         – майстер спорту України;
  • МСУМК  – майстер спорту України міжнародного класу.

Василь Степаненко, член Національної спілки журналістів України, Заслужений тренер України

Василь Степаненко
Василь Степаненко
Дослідник історії спорту Малинщини, Заслужений тренер України, президент ГО «Спортивний клуб «Оазис», президент ГО «Житомирська обласна Федерація підводного спорту та підводної діяльності».

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини