Що буде із напівпорожніми садочками Малина: розмова з головним освітянином громади

Дошкільні заклади відвідує менше половини дітей

Днями Малинська міська рада опублікувала повідомлення, в якому закликає батьків закликають активно водити дітей у дитячі садочки. Основний аргумент – гроші на це витрачають, зарплату вихователі отримують, а дітей, які відвідують заклади, — одиниці. За даними мерії, сьогодні садочки наповнені всього на 43%.

«При цьому видатки на утримання дошкільних установ громади у 2023 році заплановані на рівні майже 35 мільйонів гривень або понад 10% річного бюджету. Це і енергоносії, і заробітна плата працівникам закладу, часткова оплата харчування, придбання санітарно-гігієнічних засобів, ремонт тощо», — йдеться у повідомленні.

Про те, як місто планує вирішувати проблему, і які рішення приймає вже зараз – ми поспілкувалися із начальником управління освіти Малинської міської ради Віталієм Коробейником.

– Віталіє Володимировичу, як оцінюєте ситуацію з садочками?

– Насправді, ситуація досить катастрофічна. Якщо поглянути, то не так багато дітей за межами громади, області чи України, але чомусь садочки не відвідують. Це приводить до того, що в нас замість 15 осіб щодня приходить 3-5 дітей у групу. При цьому штат утримується як при повній групі.

Тому була нарада і я дав завдання вияснити, чому діти не відвідують садки. Умови не такі чи ще щось не так? Має ж бути якась причина. Якщо скажуть, що холодно, то в нас на постійному контролі температурний режим у групах. І сьогодні у садках — у межах +19-22̊. Усі заклади мають облаштовані укриття. На це у 2022 році із бюджету громади було виділено майже 500 тисяч гривень.

Але при цьому з 800 дітей у садочки ходить менше половини. Боюсь, все це поступово може призвести до того, що доведеться утискати штат, скорочувати працівників.

– Будуть закривати заклади?

– Ні, такого радикального рішення ще не плануємо… Але групи, наприклад, можуть скорочувати – таке може бути. А скоротиться кількість груп – доведеться відповідно звільняти працівників. Поки що ми можемо цьому зарадити, але треба зрозуміти для початку, чому діти сидять вдома.

– Добре, а якщо ситуація із відвідуваністю і після скорочення груп не покращиться, то як будете діяти?

– Знову ж таки: поки що про це мови немає, але можливо доведеться спочатку утискати групи, а потім й переглядати кількість дитсадків у громаді. Оптимізувати мережу. І, як на мене, то це цілком логічно. Кожен нормальний господар вчинив би так само: ніхто не буде даремно утримувати цілі заклади, якщо їх не відвідують. Уявіть собі, що це приватні садочки. Та, за таких умов, їх би вже давно закрили.

У нас виходить, що на 45 дітей – 35 працівників. Тобто, майже по працівнику на кожну дитину. Так не може бути, навіть найбагатші країни собі такого не дозволяють. Тому й підняли питання на рівні міста, щоб зараз якомога більше дітей залучити і вияснити в чому причина.

– Контрольно ще раз перепитаю: мови про закриття немає?

– Ні. Але мене турбує, чому адміністрація нормально реагує на таку малу кількість дітей. Я розумію, що вихователям фізично легше працювати з п’ятьма вихованцями, ніж коли їх 20, але ж так не може бути.

– Підсумуйте, будь ласка, як воєнний стан вплинув на роботу садочків на Малинщині?

– Був період, коли колективи працювали на дві третіх, бо діти не ходили. Були простої. Після гострої фази війни і завершення бойових дій на Житомирщині, поступово відновлювали роботу закладів. Також перший і третій садочок віддали під потреби переселенців.

– Які бачите виклики перед освітою Малинщини у 2023 році?

– Живемо у стані невизначеності й надалі. Поки що все працює, але складно з фінансуванням. Скажу, що у нас ще не було таких складних років у матеріальному сенсі. Зокрема, й що стосується самих заробітних плат для працівників, і утримання самих закладів.

Тому що ви самі бачите, що підприємства не працюють, надходження до бюджету мінімальні. Це все відображається й на освіті. Доводиться економити не тільки на зарплатах, а й на ремонтах, зокрема, поточних.

– Чи йде мова про закриття шкіл на Малинщині? Батьки хвилюються.

– Поки що так питання не ставимо. Думаємо, на чому зможемо зекономити. У цьому році для учнів громади працюватиме та ж сама система, що й минулого року – десь змішана, десь дистанційна. Бо не всі навчальні заклади можуть на 100% забезпечити дітей укриттями.

Розмовляла Олена ПЕТРЕНКО

Читайте також Освітня реформа на Малинщині: навіщо зі структур ліцеїв виокремили садочки

Олена Петренко
Олена Петренкоhttps://malyn.media/
Редакторка MALYN.MEDIA

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини