Освітня реформа на Малинщині: навіщо зі структур ліцеїв виокремили садочки

Також «понизили у статусі» кілька шкіл та перевели учнів у сусідні заклади – батьки не в захваті…

По всій Україні зараз триває так звана «освітня реформа». Основний закон «Про освіту», який прийняли ще у 2017-ому, передбачає, що упродовж п’яти років потрібно привести до порядку усі установчі документи закладів освіти. Відповідно до нових вимог, ЗОШ – вже у минулому.

ГРОШІ ТІЛЬКИ ЛІЦЕЯМ, ГІМНАЗІЯМ ТА ПОЧАТКОВИМ ШКОЛАМ

Тепер заклади мають бути перейменовані у: початкові школи (1-4 класи), гімназії (5-9 класи) та ліцеї, у яких надаватимуть освіту до 12-го класу (передбачається 12-річна програма).

«У Бюджетному кодексі України чітко зазначено, що освітня субвенція спрямовується на оплату праці педагогічних працівників початкових шкіл, гімназій, ліцеїв. На ЗОШ кошти вже не виділятимуть», пояснює у коментарі MALYN.MEDIA начальник управління освіти Малинської міської ради Віталій Коробейник.

Саме тому офіційні назви навчальних закладів Малинщини відкоригували і тепер у нас працюють ліцеї, гімназії та початкові школи..

ПРО «ДЖЕРЕЛЬЦЕ», «ЛІСОВУ КАЗКУ» ТА «МАЛЯТКО»

Втім, на цьому зміни не звершилися. Під час останньої сесії міськради депутати підтримали рішення про виокремлення дитячих садочків зі структури нещодавно перейменованих Недашківського та Малинівського ліцеїв.  Проголосували за створення двох нових юридичних осіб – дошкільних закладів «Джерельце» (Малинівка)і «Лісова казка» (Недашки).

Для чого така реорганізація і що вона, власне, змінює?

«До 28 вересня цього року ми маємо завершити увесь процес по перейменуванню навчальних закладів та впорядкуванні установчих документів. Але річ у тім, що таке перейменування тягне за собою нові зміни. Так, наприклад, при ліцеях не можуть працювати садочки. Відтак, їх треба відокремити й зробити окремою юридичною особою», – запевняє Віталій Коробейник.

Оскільки у Малинівці та Недашках функціонують власне ліцеї, то тамтешні садочки і «спіткала така доля».

Окрім цього, на найближче засідання сесії, яке відбудеться 16 вересня, планують винести ще одне рішення про створення окремої юридичної особи – тепер у Ксаверові. Називатиметься «Ксаверівський заклад дошкільної освіти «Малятко». Щоправда, там причина відокремлення інша, демографічна.

Через недостатню кількість учнів, на найближчій сесії планують ліквідувати Ксаверівську початкову школу і створити «Малятко». Натомість діти молодших класів відвідуватимуть школу у Недашках.

«Кількість учнів у класі державного, комунального закладу освіти не може становити менш як п’ять учнів. У Ксаверові ці показники не витримані, тому ми мусимо приймати рішення про ліквідацію початкової школи у цьому селі. Але там працюватиме такий садочок як у Малинівці та Недашках. Звісно, якщо депутати підтримають це рішення», наголошує Віталій Коробейник.

До слова, Ксаверівська школа була у списку навчальних закладів, які під загрозою закриття. У грудні минулого року на сайті міської ради опублікували проєкт рішення закриття школи. Причина – відсутність на той момент потрібної субвенції.

Тоді заступник міського голови зазначав, що  рішення підготували «про запас, аби не повторити ситуації, коли торік посеред року закривали три школи». Втім, закриття шкіл посеред року так і не уникнули…



ПОНИЖЕНІ У СТАТУСІ ШКОЛИ

«Від імені батьків Ворсівської гімназії звертаюсь з проханням. Річ у тім, що нашу школу вирішили закрити, а дітей перевести в Малинську 4 школу. Вже навіть і рішення ухвали, тільки на жаль без відома і згоди батьків. Наші діти навідріз відмовляються йти в іншу школу, але на жаль нашим очільникам на думку дітей, батьків та й усієї громади села, байдуже…» такий пост-обурення перед початком навчального року опублікувала у місцевій групі мешканка Малинщини Олена Тищенко.

Ми також принагідно запитали у головного освітянина Малинщини про причини цієї ситуації. І ось що він відповів:

«У процесі освітньої реформи кілька шкіл нашої громади понизили у статусі. Так, наприклад, ліцеї у Нових Вороб’ях, Пиріжках стали гімназіями. Відповідно тамтешні учні повинні будуть їздити на навчання в сусідні школи. Понизили у статусі, але не закрили, також Ворсівську гімназію – тепер вона стала початковою школою. Дітям запропонували перейти у Малинський ліцей №4. Знаємо, що батьки учнів старших класів обурювалися, але це був вимушений крок».

Проте, з його слів, у будь-якому випадку буде забезпечений доїзд дітей до навчального закладу, в який їх переведуть.

«Було б зручно, якби учні таких шкіл відвідували один заклад – наприклад, Малинський ліцей №4. Тоді б автобус їх завозив одразу під стіни школи й забирав звідти. Якщо оберуть різні заклади – то автобус у такому випадку буде зупинятися у центрі Малина, а далі діти вже самостійно доходитимуть до своїх шкіл», наголосив Коробейник.

Він також зазначив, що оптимізація закладів освіти триватиме, швидше за все, й надалі. Тому батькам школярів «малокомплектних» шкіл треба бути готовим або до ліквідації закладу, або до вже згаданого пониження у статусі…

Олена Петренко
Олена Петренкоhttps://malyn.media/
Редакторка MALYN.MEDIA

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини