Мінкульт викреслив 45 пам’ятних знаків Житомирщини із Держреєстру пам’яток: зокрема, у Недашках та у Пиріжках

Керувалися рекомендаціями Інституту національної пам’яті

Днями Міністерство культури та інформаційної політики визнало 45 об’єктів культурної спадщини у Житомирській області такими, що не підлягають занесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Цей наказ оприлюднили на сайті Міністерства.

У преамбулі документа аргументували, що керувалися експертними висновками Мінкульту, а також — рекомендаціями Українського інституту національної пам’яті. Підписав наказ т.в.о. міністра Ростислав Карандєєв.

Усього у переліку, як зазначалося, 45 об’єктів з Житомирської області, з яких 16 — розташовані у Коростенському районі. На території Малинщини — визначили два таких об’єкти. До Держреєстру вони потрапили у радянські часи.

Зокрема, йдеться про:

  • впізнаваний трактор — пам’ятник на честь перших механізаторів у Недашках (вхід до «Сільгосптехніки»). Як дата утворення вказані 1935 р., 1939 р., 1966 р. На державний облік взяли рішенням виконавчого комітету Житомирської обласної ради депутатів трудящих від 06.09.1976 №388.
  • пам’ятний знак двічі Герою Радянського Союзу В.С. Петрову у селі Пиріжки Малинської громади (розташований біля «Варшавки»). Дата утворення: 1941 р., 1970 р. На Державний облік взяли рішенням виконавчого комітету Житомирської обласної ради народних депутатів від 04.02.1985 №52.

Окрім цього, згадують пам’ятний знак на місці, де було проголошено радянську владу в Коростені; пам’ятник на честь перших механізаторів у Радомишлі; пам’ятник на місці, де було взято камінь для будівництва мавзолею В.І. Леніна в селі Слобідка Житомирського району тощо.

По темі: Село Першотравневе у Малинській громаді планують перейменувати на Тем’янець 


ІнфоМалин
ІнфоМалинhttps://malyn.media/
Тут оселилися адміністратори сайту MALYN.MEDIA. Маєте запитання, бачите негаразди в роботі сайту чи хочете повідомити новину — сконтактуйте з нами через e-mail або сторінку у Facebook. Тисніть на відповідну піктограму.

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини