Справу малинських «айтішників» скерували до суду: виманювали гроші в інтернеті

За декілька місяців від інтернет-шахрайства потерпіли близько десятка жителів різних областей України

Через фіктивні сайти шахраї зламували сторінки користувачів соцмереж і розсилали їх підписникам прохання позичити гроші. Обвинувальний акт стосовно членів злочинної групи скеровано до суду.

Про це повідомив відділ комунікації поліції Житомирської області.

«Під час досудового розслідування правоохоронці встановили, що 24-річний житель м. Малина розробив схему заробітку на фішингу, а для її втілення у життя заручився підтримкою компетентних знайомих, 25-річного малинця та 26-річної жительки Малинської громади», – нагадують у поліції.

Отримавши доступ до сторінок, учасники групи змінювали паролі. Далі від імені користувачів зламаних сторінок розсилали прохання про позику. Аби не викликати підозри, просили невеликі суми, у межах 200 гривень.

28 грудня, після проведення всіх необхідних процесуальних дій, винесено обвинувальний акт усім трьом членам ОЗГ:

– організатору – у несанкціонованому втручанні в роботу автоматизованих систем, що призвело до витоку, втрати, блокування інформації, вчинених повторно, організованою групою (ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 361 КК України); у заволодінні чужим майном, шляхом обману, незаконних операціях з використанням електронно-обчислювальної техніки, організованою групою (ч. 4 ст. 190 КК України);

– обом поплічникам – у несанкціонованому втручанні в роботу автоматизованих систем, що призвело до витоку, втрати, блокування інформації, вчинені повторно, організованою групою (ч. 2 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 361 КК України) та у заволодінні чужим майном, шляхом обману (шахрайство), незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки (ч. 4 ст. 190 КК України).

Обвинувачуваним може загрожувати до 12 років позбавлення волі.

Пресслужба Житомирської обласної прокуратури уточнює деталі.

Усі троє членів угрупування (серед них одна дівчина) були дипломованими фахівцями у сфері інформаційних технологій. Тож, виходячи зі специфіки своєї освіти, розробили спеціальну злочинну схему ошуканства.

«Обвинувачені створили фішинговий сайт, на якому пропонували  інтернет-користувачам підробіток. Зацікавлені у підробітку клієнти повинні були обов’язково зареєструватися на шахрайському сайті, після чого “айтішники” автоматично отримували доступ до їхніх персональних даних, акаунтів у соцмережі Instagram, а також усіх підписників», — зазначено в повідомленні прокуратури.  

Отримавши такі можливості, ділки від імені клієнтів розсилали «друзям» повідомлення з проханням терміново перерахувати певну суму грошей на свій номер телефону. Одержаною «виручкою» ділилися між собою.

ЗА ТЕМОЮ СБУ викрила кібер-шахраїв: причетні 5 мешканців Малина

ІнфоМалин
ІнфоМалинhttps://malyn.media/
Тут оселилися адміністратори сайту MALYN.MEDIA. Маєте запитання, бачите негаразди в роботі сайту чи хочете повідомити новину — сконтактуйте з нами через e-mail або сторінку у Facebook. Тисніть на відповідну піктограму.

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини