Що з водою у Малинському водосховищі: пояснює Євген Мінін, завідувач лабораторії

Дослідження показали, що санітарно-хімічні показники не відповідають нормам.

Стали відомі результати аналізів води із Малинського водосховища. П’ятиденні дослідження підтвердили хвилювання малинців з приводу забруднення водойми – у зразках знайшли перевищені санітарно-хімічні норми. Про це MALYN.MEDIA розповів завідувач Малинського міжрайонного відділу «ДУ Житомирський ОЛЦ МОЗ України» Євген Мінін.

Нагадаємо, що 28 липня після того, як мережею почали поширювати відео із мертвою рибою на березі, зразки води віддали на аналіз. Тоді Євген Мінін застерігав місцевих від купання та радив дочекатись результатів досліджень. Аналізи проводили п’ять днів.  І вже маємо актуальні дані про стан води.

«Нічого критичного у воді не виявили – це все природні процеси…» — Є. Мінін


– Євгене Олександровичу, що показали результати аналізів?

– Дослідження підтвердили перевищення норм по декількох показниках. Зокрема, маємо перевищення вмісту ХСК – 39,0 мг 02/дм3, при нормі не більше 30 02/дм3. А також БСК-5 – 8,7 мг 02/дм3, при нормі не більше 6 мг 02/дм3. По інших показниках вода відповідає нормам.

– Що це означає простими словами?

– ХСК – це хімічне споживання кисню, а БСК  – це біологічне споживання кисню. Це говорить про те, що річка забруднена органічними речовинами природного походження.

– Тобто про якісь хімічні викиди у водойму не варта говорити?

– Ні. Це все продукти розпаду органічних речовин. Мова про водорості, водну рослинність. Внаслідок аномальної спеки рослини швидко розмножувались і починали гнити. Бракувало кисню. І виходило так, що річка не справлялась із процесами самоочищення. Саме тому гинула риба і вода мала зелено-синє забарвлення.

– Головне питання: чи можна зараз купатись у такій воді?

– У такій воді купатись не рекомендую, бо вона не відповідає санітарно-гігієнічним нормативам по важливих показниках. Але зауважу, що нічого критичного у воді не виявили – це все природні процеси.

– Євгене Олександровичу, а скільки часу краще утриматись від відпочинку на воді?

– Маємо дочекатись опадів. Дощі розбавлять воду і показники внормуються. Також зауважу, що 28 липня – це був неплановий забір води на аналіз. У середині серпня будемо ще проводити плановий аналіз води з Малинського водосховища. У теплу пору воду перевіряють кожного місяця. У попередні місяці вода була придатна для купання. Жодних перевищень норм ми не фіксували. Тому все має внормуватись – потрібно лише набратись терпіння і зайвий раз не панікувати.

Розмовляла Олена ПЕТРЕНКО

Олена Петренко
Олена Петренкоhttps://malyn.media/
Редакторка MALYN.MEDIA

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини