В Україні заборонили безкоштовні пластикові пакети

Тепер використання пакетів офіційно заборонене законом

В Україні з 10 грудня почав діяти закон, який обмежує використання пластикових пакетів. Майже всі вони тепер будуть платними, пізніше почнуть поступово зникати з магазинів.

З 10 грудня заборонили безкоштовно розповсюджувати пластикові пакети. Це стосується майже всіх категорій пакування: дуже тонких пакетів без ручок і з ручками, пакетів-маєчок, великих пакетів, розрахованих на вагу понад 7 кілограмів.

До 2023 року залишаться безкоштовними тільки надтонкі пакети (від 15 до 50 мікрометрів) для пакування свіжої риби, м’яса, сипучих продуктів. При цьому такі пакети повинні бути первинним пакованням, мати ширину до 22,5 сантиметра, глибину – до 34,5 сантиметра, довжину – до 45 сантиметрів.

Мінімальні ціни встановлює Кабмін. Згідно з проєктом постанови, який розробили у вересні 2021 року, вартість великих пакетів (завтовшки від 50 мікрометрів) повинна бути така:

  • без ручок та бокових складок – від 2 грн
  • з ручками і без бокових складок – від 2,5 грн
  • без ручок та з боковими складками – від 2,5 грн
  • з ручками та боковими складками – від 3 грн

Але Кабмін ще не затвердив його, тому наразі невідомо, якою буде ціна пакетів. Великі пакети на касах у продуктових магазинах і раніше були платними.

Першими заборонять такі категорії паковання:

  • тонкі пластикові пакети товщиною від 15 до 50 мікрометрів;
  • надтонкі пакети товщиною до 15 мікрометрів (окрім первинного паковання для м’яса, риби, сипучих);
  • оксорозкладні пластикові пакети (з добавками для прискорення їх розкладання на окремі дрібні фрагменти (мікропластик) під дією кисню й ультрафіолетового випромінювання).

Такі пакети вилучать з продажу 10 березня 2022 року.

Після цього залишаться тільки надтонкі пакети (до 15 мікрометрів), але лише як первинне паковання і лише конкретного розміру (ширина до 22,5 сантиметра, глибина – до 34,5 сантиметра, довжина – до 45 сантиметрів разом із ручками). Ті, що для риби, м’яса і сипучих продуктів.

З 1 січня 2023 року в Україні дозволять лише екологічні біорозкладні пакети (наприклад, з картопляного або кукурудзяного крохмалю). Усі інші пластикові пакети завтовшки менше 50 мікрометрів заборонять.

Заборонені пакети можна буде замінити на багаторазові сумки, біорозкладне чи паперове паковання.

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про заборону розповсюдження пластикових пакетів 1 червня 2021 року, після цього його підписав президент Володимир Зеленський.

ІнфоМалин
ІнфоМалинhttps://malyn.media/
Тут оселилися адміністратори сайту MALYN.MEDIA. Маєте запитання, бачите негаразди в роботі сайту чи хочете повідомити новину — сконтактуйте з нами через e-mail або сторінку у Facebook. Тисніть на відповідну піктограму.

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини