Проти закону: чому приховувати розпорядження міського голови протиправно

Закони нічого не варті, коли нема покарання за їх недотримання.

Так повелося, що серед малинських урядовців, як не міський голова «правник» — у минулому скликанні, то інші топпосадовців з юридичною освітою в нинішньому.

Так, керуюча справами Ірина Копило та секретар Василь Майстренко були практикуючими юристами. До того ж при мерії є юрвідділ, який налічує трьох спеціалістів.

Тому, запідозрити в незнанні законів поважних людей не можемо. Але що ж тоді? Звідки трабли? Є знання і є трабли — це свідоме порушення.

Сьогодні про розпорядження міського голови поглядом не юриста.

У ЧОМУ СПРАВА

Не беручи до уваги саму суть розпоряджень, є очевидним порушення Закону України «Про доступ до публічної інформації». А точніше статті 15-ї (Оприлюднення інформації розпорядниками), яку будь-який посадовець місцевого самоврядування має знати як «Отче наш».

Наперед зазначимо, що розпорядження міського голови є нормативно-правовим актом.

Так ст. 15, ч.1 зобов’язує розпорядників інформації оприлюднювати певний перелік документів, зокрема пп. 2: нормативно-правові акти, акти індивідуальної дії (крім внутрішньоорганізаційних), прийняті розпорядником, проекти рішень, що підлягають обговоренню, інформацію про нормативно-правові засади діяльності.

Саме до цього переліку відносяться і розпорядження міського голови.

Далі закон передбачає терміни оприлюднення: «Інформація, передбачена частиною першою цієї статті, підлягає обов’язковому оприлюдненню невідкладно, але не пізніше п’яти робочих днів з дня затвердження документа».

Ще раз — невідкладно, але не пізніше п’яти робочих днів з дня затвердження документа має бути оприлюднене розпорядження міського голови.

А зараз поглянемо на сторінку офіційного вебсайту, де якраз і мають публікувати ці документи…

Розпорядження міського голови-скриншот-19.06

Можливо, якщо пролистати далі, то ми знайдемо ще «красот», але доволі красномовною вже є перша сторінка.

То що ж це: безвідповідальність чи злий умисел? Чому порушують Закон, метою якого є «забезпечення прозорості та відкритості суб’єктів владних повноважень і створення механізмів реалізації права кожного на доступ до публічної інформації»?

ХТО ВИННИЙ

За оприлюднення більшості документів на офіційному вебсайті відповідає секретар Малинської міськради Василь Майстренко. Такі обов’язки на нього покладено Законом України «Про місцеве самоврядування»:

«секретар забезпечує своєчасне доведення рішень ради до виконавців і населення, організує контроль за їх виконанням, забезпечує оприлюднення рішень ради відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації», забезпечує офіційне оприлюднення рішень ради, які відповідно до закону є регуляторними актами, а також документів, підготовлених у процесі здійснення радою регуляторної діяльності, та інформації про здійснення радою регуляторної діяльності.»

Ті ж обов’язки покладає на секретаря й Регламент міської ради. Єдине, що не завадило б прописати ще в місцевій «конституції», кого карати й милувати за (не)оприлюднення розпоряджень міського голови. А, можливо, ці моменти десь є в невидимих документах, які нам не показали.

Виходить, що за оприлюднення розпоряджень міського голови наразі відповідальним є сам міський голова — Олександр Ситайло, допоки він не визначить своїм «указом» крайнього.

А ми можемо лише роздумувати: це «зрада» чи нехлюйство, та сміятися разом з посадовцями зі сміховинного покарання за недотримання закону — штрафу у кілька сотень гривень. Теоретично можливого.

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини