Кому офіційно не можна вакцинуватися від COVID-19

Міністерство охорони здоров’я України детально пояснило, кому протипоказано вакцинуватися від COVID-19

Від початку вакцинальної кампанії усіх турбує питання, а що робити, якщо є протипоказання до вакцинації. У такому випадку ваш терапевт може надати відповідний висновок про тимчасове чи постійне протипоказання. Цю інформацію офіційно надали у МОЗі.

Абсолютним протипоказанням є важка алергічна реакція (анафілактичний шок) на першу дозу вакцини. У цьому випадку пацієнтові рекомендують щепитися від COVID-19 іншою вакциною, якщо вона є.

Тимчасовими протипоказаннями є:

  • Гострі захворювання з температурою вище 38°C. Вакцинацію можна відкласти на термін до двох тижнів від початку захворювання.
  • Лікування моноклональними антитілами або реконвалесцентною плазмою. Вакцинація може бути проведена через 90 днів після закінчення терапії.
  • Введення вакцин проти інших інфекційних хвороб. Вакцинація від COVID-19 може бути проведена через 14 днів після введення вакцини проти інших інфекційних хвороб, за винятком інактивованої вакцини проти грипу, яку можна вводити у будь-який час
  • Проба з туберкуліном або аналіз крові на туберкульоз (IGRA). Вакцинація має бути відкладена до одужання.
  • COVID-19 в анамнезі. Вакцинацію можуть відтермінувати на три місяці.

У МОЗ також звернули увагу на особливі стани, за яких вакцинацію треба робити з обережністю. Це:

  • Онкологічна хвороба. Вакцинація від COVID-19 таких людей є пріоритетною, але потрібно дотримуватися рекомендацій, які розробила Національна група фахівців з імунопрофілактики.
  • Аутоімунне захворювання. Пацієнти, які проходять лікування препаратом Ритуксимаб, повинні відкласти вакцинацію щонайменше на чотири тижні після останньої дози цього препарату.
  • Імунодефіцит. Поки що недостатньо даних, аби оцінити ефективність та ризики вакцини для людей із важкими імунодефіцитними станами.

Якщо людина захворіла на ковід після отримання першої дози антиковідної вакцини, друга доза може бути введена не раніше ніж через 28 днів від першого дня появи симптомів або лабораторного підтвердження діагнозу COVID-19. Термін дії довідки такої довідки — до трьох місяців.

Вагітність та грудне вигодовування не є протипоказаннями до вакцинації. Проте, CoronaVac від Sinovac Biotech протипоказаний вагітним.

Протипоказання до вакцинації може встановити сімейний або лікуючий лікар. За потреби, лікар може направити пацієнта до профільного фахівця і після його висновку остаточно вирішити, чи слід відкласти вакцинацію.

Однак форму довідки про протипоказання у МОЗ поки що не затвердили. Тобто офіційного документа, що вакцинація не відбулася з вагомих причин, лікарі видати поки що не можуть.

У МОЗ нагадують, що перевірка кількості антитіл або інші лабораторні дослідження перед вакцинацією від COVID-19 не потрібні.

Читайте також – У Малинській громаді – понад 10 тисяч вакцинованих.

ІнфоМалин
ІнфоМалинhttps://malyn.media/
Тут оселилися адміністратори сайту MALYN.MEDIA. Маєте запитання, бачите негаразди в роботі сайту чи хочете повідомити новину — сконтактуйте з нами через e-mail або сторінку у Facebook. Тисніть на відповідну піктограму.

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини