Уродженця Коростишева призначили головою СБУ: що відомо про Василя Малюка

За пів року на посаді т.в.о. керівника СБУ він відзначився як принциповими рішеннями щодо УПЦ МП, так і приватними скандалами

Верховна Рада учора, 7 лютого, призначила 40-річного Василя Малюка на посаду голови Служби безпеки України. Раніше він був тимчасово виконуючим обов‘язків керівника СБУ.

За пів року перебування на посаді т.в.о. керівника Служби безпеки України Василь Малюк заслужив повноцінно очолити спецслужбу. Принаймні, так вважає президент і Верховна Рада, яка підтримала це призначення.

Пропозицію президента підтримали 324 депутати – не голосували лише «Голос» та «Європейська солідарність».

Василь Малюк зазначив, що усвідомлює рівень загроз, які постали перед нашою державою під час повномасштабної війни, та власну відповідальність на посаді очільника спецслужби.

На відміну від попередника, Малюк – професійний службіст із бойовим досвідом

«Перше і найголовніше – виконуємо доручення Президента і змінюємо підходи до роботи. Не просто стримуємо ворога, а діємо на випередження. Будуємо нову і сучасну модель державної безпеки – з урахуванням досвіду війни», – підкреслив Василь Малюк.

Серед першочергових завдань: очищення Служби, боротьба з колаборантами, поплічниками ворога та зрадниками всіх рівнів. Це вимагає від спецслужби комплексного підходу – коли кожен напрям діяльності розвивається однаково якісно і рівномірно.

Василь Малюк розповів, що вже зроблено за цими напрямами за останні пів року. Зокрема, переформатування контррозвідки та військової контррозвідки, надскладні завдання, які виконують бійці Центру спецоперацій «А», результати  роботи слідчих і кіберфахівців.

«Не можу сьогодні розкрити деталі усіх серйозних спецоперацій, де задіяні наші бійці, але вони присутні у найгарячіших точках війни. За неповний рік 6 із них нагороджені званням «Герой України». 4, на жаль,  посмертно… Маємо понад 500 державних нагород. Більшість із них – ордени «За мужність» і «Богдана Хмельницького». Ці люди виконують надскладні і надважливі завдання», – наголосив Голова СБУ.

Малюка призначили т.в.о керівника СБУ 18 липня минулого року, після звільнення Баканова. З цього часу його запам’ятали викриттями шпигунів та корегувальників вогню Росії, а найскандальнішою стала кампанія пошуку російських зв’язків в УПЦ Московського патріархату. Роль СБУ на чолі з Малюком в історії з вибухом на Кримському мості досі оповита легендами.

На відміну від попередника, Малюк – професійний службіст із бойовим досвідом. Народився він у 1983 році в Коростишеві на Житомирщині. Вже у 18 років почав військову службу в органах державної безпеки.

За час служби у регіональних управліннях СБУ обіймав посади від оперуповноваженого до заступника начальника управління – начальника відділу по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю. Навчався в національній академії Служби безпеки України за спеціальністю «правознавство».

У січні 2020 року був призначений першим заступником начальника головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ. Вже через два місяці очолив це управління і одночасно став заступником голови спецслужби.

З 2014 року він брав участь в АТО на Донбасі, нагороджений відзнакою президента України.

Повномасштабне вторгнення Росії Василь Малюк зустрів на посаді заступника міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського. Однак вже на початку березня 2022 він повернувся в СБУ на посаду першого заступника.

Як пише BBC, за останні пів року Василь Малюк потрапляв і в публічні скандали. Управління, яке він очолював, а саме «К» (ГУБКОЗ або ж Головне управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю) багато хто з експертів і антикорупційних активістів звинувачує у «кришуванні» бізнесу та корупції.

Власне постійні звинувачення в цьому стали однією з причин, чому в запропонованому варіанті реформи СБУ, який ще розглядається парламентом, це управління взагалі пропонується ліквідувати.

Також Малюк потрапив на шпальти ЗМІ, коли у вересні 2021 року журналісти «Української правди» повідомили про його присутність на святкуванні дня народження заступника голови офісу президента Олега Татарова.

Він курує правоохоронну сферу в ОП, а під час Революції Гідності був представником МВС і відзначився низкою скандальних і неправдивих заяв щодо активістів.

Очільник ОП Андрій Єрмак запевняє, що можливі «дружні стосунки» між Татаровим і Малюком не впливали на рішення президента поставити Малюка на чолі СБУ.

28 лютого Василь Малюк святкуватиме 40-річний ювілей.

ІнфоМалин
ІнфоМалинhttps://malyn.media/
Тут оселилися адміністратори сайту MALYN.MEDIA. Маєте запитання, бачите негаразди в роботі сайту чи хочете повідомити новину — сконтактуйте з нами через e-mail або сторінку у Facebook. Тисніть на відповідну піктограму.

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини