Олександре Григоровичу, де публічний звіт?

Попри вимоги законодавства, малинський міський голова досі не прозвітував перед громадою про виконану роботу

Від 25 жовтня 2020-го, коли з волі малинців Олександр Ситайло став міським головою, минуло вже рік і понад три місяців. Втім, досі очільник нашої громади не прозвітував про виконану роботу…

ЩО КАЖЕ ЗАКОН

Про те, що голова повинен «відчитуватися» перед територіальною громадою, яка його обрала, йдеться у Законі України «Про місцеве самоврядування». Так, частина 7 статті 42 цього закону передбачає, що «сільський, селищний, міський голова не рідше одного разу на рік звітує про свою роботу перед територіальною громадою на відкритій зустрічі з громадянами».

Також депутати можуть ініціювати, щоб мер прозвітував перед радою. Для цього потрібно не менше половини їхніх голосів.

«На вимогу не менше половини депутатів відповідної ради сільський, селищний, міський голова зобов’язаний прозвітувати перед радою про роботу виконавчих органів ради у будь-який визначений ними термін», – йдеться у ЗУ «Про місцеве самоврядування».

Про звітування міського голови йдеться і у регламенті, який свого часу прийняла ця каденція депутатів на чолі з Олександром Ситайлом.

«Міський голова щорічно звітує про свою діяльність на посаді міського голови та голови виконавчого комітету», – дослівно написано у пункті 3 статті 9 регламенту Малинської міської ради.

ЧОМУ ВЗАГАЛІ ВАЖЛИВИЙ ЗВІТ?

Насправді це не просто монотонне озвучення списку виконаних завдань і доручень.  Це насамперед певний критерій ефективності керівника.

І звітування запровадили для того, що громада була проінформована про те, що відбулося та що відбувається, а пізніше дала оцінку проведеній роботі. Під час звіту мешканці також можуть, наприклад, запропонувати ідеї чи озвучити проблеми, які їх турбують.

Є ще і суто психологічний момент: знаючи, що доведеться відповідати за виконану роботу, як правило, людина буде більш уважною до свого порядку денного.

До того ж звіт готують паралельно у письмовій формі і оприлюднюють на офіційному сайті мерії. Впродовж всієї каденції кожен може зайти і ознайомитися із тим, а чим взагалі займається голова, якому ми платимо зарплату. Хіба не зручно?

До речі, колишній голова Малина Олексій Шостак хоч і теж регулярно практикував порушення законів, втім впродовж своєї каденції кілька разів таки звітував перед громадою…

ДЕПУТАТИ ТЕЖ МАЮТЬ ЗВІТУВАТИ

Окрім голови, «виходити до людей» повинні й місцеві депутати, яких ми восени 2020-го дружно завели у Малинський парламент. Законодавство каже, що обранці місцевої ради повинні проводити звітування про свою діяльність перед громадянами на відкритих зустрічах, розробляти звіти та публікувати їх на офіційному вебсайті органу влади, місцевих ЗМІ.

До речі, теж як мінімум один раз в рік. Про це йдеться у ст. 16 ЗУ «Про статус місцевого депутата».  Втім, пригадується лише нещодавній звіт двох депутатів Наталії Парфіненко та Валентина Сербіна, які вирішили розповісти про діяльність в онлайн-форматі. Усі інші, вочевидь, беруть приклад з мера.

Одним з аргументів, чому громада досі не удостоїлася почути звіт, підозрюємо можуть стати «карантинні обмеження». Втім, по-перше, у жовтні – на річницю при владі – ми були у помаранчевій зоні, яка дозволяла проведення масових заходів.

 А, по-друге, технології нині дозволяють бути присутнім без присутності. Наприклад, можна звітувати онлайн, у прямому ефірі, як це робили мери інших міст… Тут ключове – аби бажання було, а спосіб завжди знайдеться.

P.S. А, може, просто нема чим хвалитися…?!

Катерина Гончаренко
Катерина Гончаренко
Журналістка, оглядачка MALYN.MEDIA

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини