Чи не поїхати депутатам Малинської міської ради в Трускавець?

Нещодавно прийнятий регламент Малинської міськради виявився настільки «зашквареним», що в це важко повірити.

Всі пам’ятають, як молоді зе-народні депутати їздили на курс молодого бійця у курортний Трускавець. Видно гарно навчилися, бо опісля гатили в турборежимі з усіх пушок.

Ось і в Малині, депутати міської ради вирішили випробувати турборежим — навіть регламент прийняли кавалерійським наскоком і без обговорення: проголосували блоком серед іншого.

Але те, що наші  новообрані депутати оминули Трускавець, таки дається взнаки. Вже навіть не звертаємо уваги на малинську традицію приймати регламент не в передбачені законом терміни, а як і коли вийде… До цього вже й наче звикли. Зосередимось на інших,  не менш одіозних моментах

ТО ЩО ТАМ В РЕГЛАМЕНТІ 

Дочекавшись, коли на сайті мерії оприлюднять рішення третьої сесії (а не другої чергової, як хтось акцентував на офіційній Facebook-сторінці міськради) – до слова, без дотримання положень ані нового, ані старого регламенту – читаємо

Здивування з перших сторінок. Чомусь окремим пунктом виділили «члена територіальної громади», якого можуть не допустити на сесію.

«Право члена територіальної громади бути присутніми на пленарному засіданні може бути обмежено лише відповідно до законодавства з метою обмеження протиправних дій з боку конкретного громадянина (вчинення ним бійки, хуліганських дій, поява у нетверезому стані, тощо)» (стаття 3, п. 5).

Наче й все правильно — не годиться скандалити на сесіях. Але є один очевидний нюанс: законодавство дозволяє бути присутніми на сесії абсолютно всім громадянам України. Чи, може, заїжджих хуліганів за блюзнірство виводити із зали не будуть?

ПРО «СЕПАРАТИЗМ»

Далі вишенька на тортику. Отак і відразу. Бо як ще назвати сепаратизм місцевого розливу?

Розглянемо статтю 4 документу, у якій йдеться про закриті засідання ради

Якщо в попередньому регламенті записано скромно й для годиться, — мовляв, йтимуть на такі кроки у випадках, передбачених законодавством, то в новому — попрацювали на славу.

Цитуємо: «Усі пленарні засідання Сесії Ради, постійних комісій, її виконкому та виконавчих органів є відкритими. Проведення закритого пленарного засідання чи закритого розгляду окремих питань порядку денного здійснюється у випадках, визначених законодавством України або (!!!) на підставі відповідного рішення Ради, яке приймається більшістю депутатів від загального складу Ради». 

Ну геніально ж чи не так?! Засмакуємо це ще раз, але вже без традиційного офіціозу. Виходить, що депутати одягли на себе непередбачені повноваження! Якщо читати регламент буквально, то тепер будь-яку сесію можна зробити закритою. Достатньо лише, аби назбиралась потрібна кількість депутатських «за». То може й окрему республіку створять? 

Напрошується питання: чи треба після таких «шкварок» читати документ далі? Здавалось, хіба можна придумати більші «шедеври»?

Але ж ні! Є ще одна деталь — і це вже навіть не вишенька, а ціла перчинка. 

ГОТУЙТЕСЬ: ДЕПУТАТИ ВІДКРИВАЮТЬ ДВЕРІ НОГАМИ 

Згідно зі статтею 6, пунктом 11 новоприйнятого регламенту «депутат має право»… Бо інакше — кримінал на вашу голову!!!

Цитуємо: «Депутат має право на невідкладний прийом будь-якою службовою особою підприємств, установ, організацій, незалежно від форми власності, а також органів влади, в т.ч. правоохоронних органів, державних адміністрацій, судів. Таке право реалізується шляхом безумовної негайної зустрічі відповідної службової особи та депутата. Здійснюючи таке право, депутат повинен пред’явити посвідчення та повідомити про бажання зустрітись із службовою особою в порядку невідкладного прийому. Службова особа, до якої з’явився депутат із вимогою невідкладного прийому, зобов’язана перервати усі заплановані справи (оголосити коротку перерву в нараді, перервати службові спілкування, розгляд документів, прийом громадян, тощо) і негайно провести прийом депутата для заслуховування його вимог, заяв, скарг чи пропозицій. Депутати повинні використовувати право невідкладного прийому таким чином, щоб такий прийом був зумовлений нагальними та особливо важливими справами, тривав якомога оперативно та не завдавав невиправданих втручань в роботу службової особи. Службові особи, які створили перешкоди (в т.ч. не забезпечили реалізацію прав через відсутність необхідних знань про права депутата місцевої Ради (ХТО Б КАЗАВ?! – РЕД.) у технічних працівників, секретарів, охоронців, тощо) у реалізації права на невідкладний прийом підлягають за наявності достатніх підстав дисциплінарній відповідальності, а також кримінальній відповідальності за ст. 351 КК України.»

Простими словами, у нас не відвертяться навіть судді. Та що там говорити — тепер навіть прокурор і начальник поліції, а, може, навіть страшно подумати, директор режимної «банкнотки». Якщо депутат виявить бажання до зустрічі, то його треба буде негайно й безумовно прийняти, відклавши всі справи…

Все. Далі читати не будемо. Хто зна, що там!  

І ЩО ТЕПЕР З УСІМ ЦИМ РОБИТИ?

У пункті 5 ст. 1 передбачено таке: «У випадкуякщо положення цього Регламенту вступають у протиріччя із законодавством, що змінилося, такі положення втрачають силуі підлягають коригуванню на найближчому пленарному засіданні міської ради».

Якщо законодавство змінилося,— кажуть вони… А що робити, якщо регламент відразу пішов супроти чинного законодавства?! У наступ?! І тут йдеться не тільки про зухвале порушення термінів ухвалення головного робочого документа ради…. Чи можна ігнорувати те, що він ні в які ворота?

ЗАМІСТЬ ВИСНОВКІВ — ЗАПИТАННЯ

А їх назбиралось чимало. Отже:

  1. Чи є в міській раді юридичний відділ?
  2. Чому під таким регламентом підписався секретар міської ради? Він справді юрист?
  3. Чому не зробили сторонню оцінку? Наприклад, в Асоціації міст України, членом якої є Малин, та ще й платить членські внески. Тим паче на сайті мерії посилання на АМУ на найвиднішому місці.
  4. Скільки депутатів прочитали проєкт регламенту, і хто є автором одіозних новацій?

Наприкінці варто згадати Конституцію України, яка конкретно визначає: «Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України».

Іншими словами — депутати міської ради чи будь-якої з інших рад, як і чиновники всіх рівнів, не мають права вигадувати собі повноваження та придумувати способи, як їх втілити у життя.  А мають працювати лише в межах чинного законодавства. 

Тому на завершення ще одне питання: новообрані депутати читали Конституцію чи свідомо її ігнорують?

ІнфоМалин
ІнфоМалинhttps://malyn.media/
Тут оселилися адміністратори сайту MALYN.MEDIA. Маєте запитання, бачите негаразди в роботі сайту чи хочете повідомити новину — сконтактуйте з нами через e-mail або сторінку у Facebook. Тисніть на відповідну піктограму.

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини