Зруйновані цілі вулиці: як живе прикордонний Овруч. Фото

Овруч — найближче до кордону місто на Житомирщині. До Білорусі, звідки ведуться обстріли – лише 30 км

Місто постійно під обстрілами, вибухи чути дуже часто. Овруч вже пережив близько 70 авіаударів, місцеві бачили 500-кілограмові бомби. Попри це, в місті працюють комунальні служби, а господарства готуються до посівної.

Журналісти Першого житомирського в Овручі розмовляли з міським головою Іваном Корудом про те, як живе місто біля кордону.

Скільки за місяць війни було обстрілів?

«Авіаудари здійснюються з літаків, які вилітають із території Білорусії. Ракети та бомби – по 500 кілограм. З 24 лютого і до сьогодні, це практично вже до 70 авіаобстрівПостійно чути вибухи, бомбардування, літаки. У нас люди рахують, скільки літаків прибуває з території Білорусії в Україну: 7-8, 5, 14 – тож спокійною доба бути не може»

Чи забезпечено місто всім необхідним, зокрема, продуктами харчування та ліками?

«Всім необхідним – стверджувати не можу. Сьогодні в таких супермаркетах АТБ і Фора немає переліку всіх продуктів, як промислової так і продуктової групи. Проте такі, які потрібні в першу чергу: сіль, цукор, консерви є, Богу дякувати, ситуація внормувалася. Також у нас запрацював хлібзавод, спечено 130 тонни хліба, і наші сусідні громади допомагали з борошном. На сьогодні в аптеках наявні знеболюючі, заспокійливі, і ті, що потрібні людям в першу чергу. Зараз у дефіциті сердечно-судинні препарати». 

Як щодо медичного забезпечення: чи прибуває вчасно швидка допомога до сіл?

«Бригади швидкої прибувають вчасно до всіх сіл, але є незручності прибуття спецавтомобілів у села, які ближче до кордону – Першотравневе, Прилуки, Бережесть, Рудня. У інших населених пунктах нашої громади – їх 91 – я думаю, що в більше 80 швидка приїжджає вчасно, якщо це дозволяє ситуація, тобто немає авіаударів чи ракетних ударів зі сторони ворога.

Щодо первинної медицини то, вона працює повністю: 15 амбулаторій, 66 ФАПів. Із медикаментами нам дуже допомогли волонтери, обласна державна адміністрація, місто Східниця, Дрогобичі, Чернівці, закордоні партери – Польща, Німеччина і дуже багато інших. Саме в перші 10 днів була критична ситуація»

Чи приїжджає гуманітарна допомога?

«З цим трошки біда, тому що не всі  готові до нас їхати, бо бачать скільки у нас повітряних ударів. Тому вони трішки хвилюються. Ми самі їдемо в Коростень та забираємо ліки. Наші люди самі надали послуги з транспорту, ми навіть для АТБ забирали продукти з логістичного центру зі Льова. Бо з Києва два логістичні центри не змогли доставити до нас продукти. Наразі найбільше проблем із пальним і газом, немає такої вільної доступності до наших людей. Поки вирішуємо цю проблему, працюємо з власниками бізнесу для того, щоб відновилася поставка пального. Знову ж, всі бояться до нас їхати і це головний стримуючий фактор».

Як доставляються продукти в села, які під обстрілами? 

«У нас сьогодні працює три гуманітарні логістичні центри: посадові особи від міської ради в першу забезпечують тим, кому потрібно: багатодітним сім’ям, кризовим, одиноким. Але старости займаються своїми округами.

До нас дуже багато людей приїхало з Макарова, Ірпеня, Бучі, ми їм теж допомагаємо, бо вони приїхали без нічого. Дехто без одягу і документів. Наші сільгосппідприємства в перші дні війни не могли реалізувати молоко, то ми практично по 4 – 5 тонни по графіку розвозили людям. Це теж була велика підтримка для наших людей — більше 10 тонн роздали населенню. Сільгосппідприємства, три ці логістичні центри, волонтери – ми стараємося потребу необхідних речей і продуктів харчування  вирішити».

Чи можна в магазинах розрахуватися карткою? 

«Не у всіх магазинах можна розрахуватися картою – тільки в супермаркетах. А у таких менших магазинах, то немає можливості розрахунку карткою».

Багато людей евакуйовувалися чи більшість залишилися в місті? 

«Ми кожен день відправляємо людей в різні країни та по Україні. Наше автотранспортне підприємство вже відвезло 1500 людей в безпечні місця. Багато людей виїхали в перші дні війни своїм транспортом. Ми все робимо для того, щоб овручани були в безпеці, бо наша громада межує з Білорусією і ворог веде військові дії проти України саме з Білорусі. Наша громада є небезпечною, тому ми все робимо, щоб діти та жінки виїхали та були в безпеці»

Чи відновлюєте постраждалі внаслідок авіаударів будинки?

«У нас практично від авіаударів потерпіло 29 багатоповерхових будинків. Більш 70 будинків приватного сектору. Окремий випадок по Раківщині, де 4 будинки прийшли в негодність, а ще 10 зруйновано і буквально силами старост та рятівників 26 березня закінчили ті будинки, які можна поремонтувати. Приватним будинках ремонтували шифер, збиралися всі разом. По місту теж провели ті ремонтні роботи, які можна було. Більше такі дії на перспективу по ремонту не виконуємо, бо не знаємо, що буде завтра з боку ворога. І зараз, якщо ми будемо склити, то завтра знову переробляти. У нас створена комісія міської радою, ми визнали їх всіх потерпілими та документуємо, робимо акти. Для того, щоб потім всім відшкодувати збитки».

Якщо говорити про настрої місцевого населення: овручани налякані чи навпаки вмотивовані давати відсіч? 

«Я гордий за наших людей! Дуже організувалися і забезпечується охорона у всіх наших населених пунктах, створені підрозділи самооборони. У нашій громаді дуже високий бойовий дух та патріотична відповідальність. Ми все робимо для того, щоб дати серйозну відсіч ворогу, якщо він піде наземних шляхом на Овруч. Жінки та діти кожен день по 4-5 разів відвідують укриття – то зрозуміло, який настрій у людей. Наші люди не ігнорують повітряну тривогу і як тільки почують, йдуть в безпечне місце. Вони звикають до такого життя».

Чи запрацювала економіка в місті? 

«Хочеться, щоб підприємства працювали. Скажу відверто, що у нас не зупинялися комунальні підприємства. У нас більше 44 сільських водогонів по селах, тут більше 200 кілометрів водогінних мереж по місту забезпечуються водою, є світло та газ. Всі спеціалізовані служби працюють. Зараз відновлюють свою роботу сільгосппідприємства. Наше завдання – щоб відбулася посівна. Ну і промислові підприємства, щоб працювали.

Зараз ворогом знищена інфраструктура. Було нанесено три авіаудари на колію. Тому труднощі з відновленням підприємств. Ті, які забезпечують діяльність міста, працюють. І не зупинялися.

За тиждень розглянемо питання щодо курсування автобусного сполучення до області та району, а також по місту. Зараз більшість водіїв транспортних сполучень працюють із вивезенням людей до інших міст. Тому водійського складу мало».

Читайте також — Авіаудари по житлових будинках у Коростені та Овручі

ДЖЕРЕЛО: текст і фото Перший житомирський

ІнфоМалин
ІнфоМалинhttps://malyn.media/
Тут оселилися адміністратори сайту MALYN.MEDIA. Маєте запитання, бачите негаразди в роботі сайту чи хочете повідомити новину — сконтактуйте з нами через e-mail або сторінку у Facebook. Тисніть на відповідну піктограму.

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини