Як сьогодні живуть прифронтові села Малинщини. ВІДЕО

«Були такі вирви, що страшно було дивитися. Гради стріляли, вертольоти літали»

Мешканці прифронтових сіл Малинської громади досі оговтуються від обстрілів. Нові Вороб’ї, Старі Вороб’ї та Будо-Вороб’ї – трійці цих населених пунктів дісталося від рашистів немало. Пам’ятають про це навіть діти.

Хлопчина років десяти по-дорослому пригадує: «Танки почали по трасі їздити. На трасі почали їздити».

«Чоловік каже, що це стріляє? Невже це путін дурнуватий пішов на нас?» – пригадує початок лютневих бойових дій Валентина Василівна, жителька с. Старі Вороб’ї.  

«Над церквою у нас два вертольоти летять і починають бомбити, а ми сидимо на кладці»,розповідає журналістам Леонід Євгенович, житель Старих Вороб’їв.

Валентина Василівна з Нових Вороб’їв також ділиться спогадами про дії путінських найманців:

«Наше село теж постраждало. Не все, але постраждало. І бомби кидали. Були такі вирви, що страшно було дивитися. І гради стріляли, і вертольоти літали».  

Володимир Деняченко, староста Нововороб’ївського старостинського округу показує журналістам вулицю Миру, 40 і знищений житловий будинок.

«Тут проживала сім’я і від обстрілів потрапила касета, – каже Деняченко, показуючи принагідно ФАП і вибиті вікна, а також зруйновані вщент хати. – 22 березня рф скинули на наше село 500-кілограмову авіабомбу ФАП-500».

Частина населення сіл виїхали після масованих обстрілів. В основному – жінки з дітьми. Молодь, яка залишилася, допомагала односельцям, що потребували підтримки. Щоденно розвозив продукти селянам і староста.

«Дуже багато роботи були. Кожного дня їздив в Малин, хліб закупляли і крупи. Все розвозили по селах. Над селом три «вертушки» літали. Нам не було куди діватися. Дякувати Богу, все минуло», – пригадує староста.

Розповідає також про потужний обстріл 9 березня: «З Київської області залетіли «вертушки» і прямо скинули ракету в будинок».

Нині знайдені уламки Деняченко колекціонує. Каже – після Перемоги встановлять як експонати у центрі села, щоб нагадувало про воєнні злочини рф.

Нині по селах вже частково ремонтують ті будинки, які підлягають відновленню: безкоштовно замінюють дах, вікна, упорядковують територію.

Багато селян вже повернулися додому з евакуації. А діти навіть діляться, що ходять по ягоди… На запитання журналістки, чи це безпечно, відповідають, що начебто є ділянки, де дозволено.

 До слова, заміновані ліси поставили під загрозу сезон ягід та грибів, якими багаті північні райони області. Жителів просять уникати походів до лісу без дозволу військових. Відвідувати можна лише ті території, які вже розмінували. По селах продовжують збирати бойові трофеї – рештки градів, ракет, снарядів…

До теми – «Колоди дров розліталися як сірники»: мешканці Любович розповіли про обстріли. ВІДЕО

Олена Петренко
Олена Петренкоhttps://malyn.media/
Редакторка MALYN.MEDIA

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини