З 16 січня лише українською: сфера обслуговування переходить на нові правила

З 16 січня 2021 року вся сфера обслуговування в Україні має перейти на нові правила – працівники закладів мають спілкуватися з відвідувачами державною мовою.

Кого торкнуться нововведення та що робити, якщо вас відмовилися обслуговувати українською пояснює The Village Україна.

ЩО ЗМІНЮЄТЬСЯ

З 16 січня набуває чинності стаття 30 Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Згідно з нею, мовою обслуговування в Україні є державна.

У ресторанах, кафе, кав’ярнях, аптеках, заправках та інших підприємствах, установах й організаціях усіх форм власності клієнтів мають обслуговувати українською мовою і нею надавати інформацію про свої товари та послуги.

Лише на прохання клієнта його можна обслуговувати іншою мовою.

Українською має бути інформація на цінниках, в інструкціях, технічних характеристиках, маркуванні, квитках, меню тощо. Її можна дублювати іншими мовами.

ЯКЩО ВАС ВІДМОВИЛИСЯ ОБСЛУГОВУВАТИ УКРАЇНСЬКОЮ

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь радить спочатку владнати ситуацію на місці та попросити працівника спілкуватися українською. У разі відмови можна звернутися до керівництва закладу, на «гарячу лінію» чи подати скаргу.

Її можна оформити письмово й відправити на електронну пошту skarha@mova-ombudsman.gov.ua чи на поштову адресу 01001, м. Київ, провулок Музейний, 12 або заповнити відповідну форму на сайті омбудсмена.

ПОКАРАННЯ ЗА ПОРУШЕННЯ

У разі порушення закладом чи установою закону мовний омбудсмен або його представник складає акт та оголошує попередження і вимогу усунути порушення протягом 30 днів.

За повторне протягом року порушення вимог закону, заклад оштрафують на суму від 300 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 5100 до 6800 гривень.

Омбудсмен за потреби може залучати поліціянтів чи працівників органів державної та місцевої влади. Однак штрафувати почнуть з 16 липня 2022 року.


У липні 2019 року в Україні набув чинності новий закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Відтак статус української мови закріплений не тільки у Конституції України, а й у законі – українська мова є єдиною державною мовою. Нею повинні спілкуватися держслужбовці, а також у медичних та освітніх закладах, у судах.

ІнфоМалин
ІнфоМалинhttps://malyn.media/
Тут оселилися адміністратори сайту MALYN.MEDIA. Маєте запитання, бачите негаразди в роботі сайту чи хочете повідомити новину — сконтактуйте з нами через e-mail або сторінку у Facebook. Тисніть на відповідну піктограму.

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини