Підлітки з Коростишева виготовили для військових павербанки з електронних сигарет. ВІДЕО

Виготовлення одного пристрою займає всього 30 хвилин

15 павербанків для військових із використаних електронних сигарет зробили школярі з Коростишева: 14-річний Святослав Янішевський та 12-річний Захар Кока.

Тематичний сюжет про хлопців підготували журналісти Суспільне Житомир.

За словами Святослава, розумітися в електротехніці його навчив батько.

Святослав Янішевський

«Раніше мене батько брав із собою на роботу, – розповідає Святослав Янішевський. – І там він мене навчав, як працювати з електрикою. Відтоді я почав розумітися на цьому. Наприклад, якщо треба розетку зробити, я можу. Переноски також можу. Підключити вимикачі теж. Люстру можу повісити. Все можу».

Святослав розповідає, що весь процес виготовлення павербанка триває 30 хвилин. Його потужність – близько 20 тисяч міліампер-годин. Цього вистачає, щоб тричі зарядити телефон. Для виготовлення одного павербанку, каже Святослав, вони використовують 28 акумуляторів із використаних електронних сигарет.

Інструменти для виготовлення

«Люди віддають нам використані одноразові цигарки, – каже Святослав Янішевський. – Я від них від’єдную все, лишається лише акумулятор. Потім я їх змотую, паяю дроти, паяю плату і вставляю в бокс».

Захар Кока розповів, що про те, як правильно виготовляти такі павербанки, він із Святославом дізнався з соцмереж.

«Ми не знали, як це правильно робиться, – каже Захар Кока. – Ми це все просто спаяли без плат, без нічого, і у нас не вийшло. Потім ми до цього більш серйозно поставилися, закупили плати і все вийшло».

Захар Кока

Хлопці кажуть, що спочатку купували плати за гроші, які давали їм батьки.

«У мене є банківська карта, у Святослава також, – розповідає Захар Кока. – Ми відкрили збір. Виставили пост у Facebook, в Instagram і люди почали допомагати».

Мама Святослава зазначила, що хлопці вирішили допомагати Збройним силам України після того, як на війні загинув дідусь Захара, а батько Святослава вступив до лав ЗСУ.

«Вони то павербанки, то свічки всю зиму робили окопні, енергетичні батончики. Постійно займаються чимось, щось шукають», – каже мама Святослава Ольга Янішевська.

Нещодавно хлопці отримали фото, на якому військовослужбовець тримає їхній павербанк.

Сюжет Суспільне Житомир

«Ми раді допомагати, – каже Захар Кока. – Так воїнам легше буде зарядити телефон, світло увімкнути».

ІнфоМалин
ІнфоМалинhttps://malyn.media/
Тут оселилися адміністратори сайту MALYN.MEDIA. Маєте запитання, бачите негаразди в роботі сайту чи хочете повідомити новину — сконтактуйте з нами через e-mail або сторінку у Facebook. Тисніть на відповідну піктограму.

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини