У Малині вшанують пам’ять жертв Голодомору

Пам’ять жертв голодоморів в Україні вшановують щороку в четверту суботу листопада

Сьогодні, 27 листопада, по всій Україні вшановуватимуть пам’ять жертв голодоморів. Українців закликають приєднатися о 16:00 за київським часом до загальнонаціональної хвилини мовчання в пам’ять про загиблих і запалити свічку.

Водночас у Малині о 15:30 біля пам’ятного знаку жертвам голодоморів та політичних репресій, на перехресті вул. Заводської та Огієнка відбудеться мітинг пам’яті. До участі закликають усіх небайдужих.

Голодомор – це геноцид українського народу, вчинений комуністичним тоталітарним режимом з наміром знищити українців як націю. У 1932 році голод охопив усю територію тодішньої УСРС. Спеціальні загоди вдиралися до обійсть і забирали або нищили всі харчі. Родини залишалися без їжі при тому, що з давніх давен Україна виробляла харчів значно більше, ніж споживала.

Кордони УСРС оточували війська, які не давали українцям врятуватися від голодної смерті. На вулицях лежали мертві тіла, яких підбирали і закопували спеціальні служби. Прагнучи врятувати хоча б дітей, селяни вивозили їх у міста і залишали просто на вулиці.

Коли українці масово гинули від голодної смерті, СРСР повним ходом відвантажував на експорт вивезене з України зерно…

Голодомор українського народу, організований Москвою у 1932-1933 роках, став наймасштабнішою геноцидною акцією, вчиненою СРСР, і одним з наймасовіших геноцидів в історії людства.

За даними сучасних досліджень, у пересічному українському селі від Голодомору загинуло у 2-4 рази більше людей, ніж під час Другої світової війни, коли померли близько 7 мільйонів українців.

Ще один важливий факт: на місце загиблих українців централізовано переселили населення з інших регіонів СРСР, а насамперед з Росії. Лише впродовж 1934 року у виморені села завезли понад 240 тисяч сімей з Росії та Білорусі.

У листопаді 2006 року, в часи президенства Ющенка, Верховна Рада України визнала Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу.

Олена Петренко
Олена Петренкоhttps://malyn.media/
Редакторка MALYN.MEDIA

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини