Ангели Майдану: згадуємо Героїв Небесної Сотні з Житомирщини

Під час Революції Гідності загинули 107 активістів, серед яких і шестеро чоловіків, доля яких була пов’язана з Житомирщиною

Сьогодні, 20 лютого, в Україні вшановують пам’ять Героїв Небесної Сотні – активістів останнього Майдану, які загинули під час масових розстрілів та заворушень у 2013-2014 роках. У пам’ятному списку є також мешканці чи уродженці Житомирської області, які віддали своє життя вісім років тому.

Першим своє життя  22 грудня 2013 року віддав Павло Мазуренко, який у 1971 році народився на Житомирщині.  Згодом сім’я переїхала до Сакського району Криму. Був дуже жорстоко побитий невідомими (з його слів 5 осіб в амуніції «Беркута») за обвинуваченнями в участі на мітингу Євромайдану. Відбулось це 18 грудня біля торговельного центру «Квадрат», що на вулиці Гната Юри, приблизно о 18:00 вечора. 20 грудня відмовився від госпіталізації швидкою допомогою. Помер 22 грудня в реанімації Київської міської клінічної лікарні № 12 від двосторонньої пневмонії за висновком судовомедичної експертизи. Похований на цвинтарі у Вишневому Київської області.

Віктор Прохорчук  народився 1975 року і Хорошові на Житомирщині. Зник 18 лютого. Бійці з його сотні відшукали свого побратима через тиждень у морзі. Перед тим тіло загиблого виявили у дворах Хрещатика, куди було викинуте зі слідами насильницької смерті та з перерізаним горлом.

Олександр Балюк  — уродженець Пилипович Житомирської області. Помер від вогнепального поранення грудної клітки з пошкодженням внутрішніх органів 20 лютого. Зі слів очевидців, бувши тяжко пораненим, намагався врятувати життя іншому пораненому. На момент смерті мав всього 40 років.

Сергій Кемський, 1981 року народження — родом із Керчі, але мешкав у Коростені, куди переїхав з батьками. Експерт Інституту політичних і економічних ризиків і перспектив, анархіст. Належав до «Чорної сотні». Допомагав виносити поранених. Загинув на Інститутській вулиці від снайперського пострілу. Тіло ідентифіковане на подвір’ї біля Михайлівського собору.

Анатолій Нечипоренко, 1941 року народження із Брусилова. З 1988 року і до пенсії працював у «Київзовніштрансі» на міжнародних перевезеннях. Після виходу на пенсію і до останніх днів трудився в охороні гаражного кооперативу «Пролісок». Проживав у Києві. Був важко травмований 18 лютого: закрита черепно-мозкова травма і вдавлений перелом кісток черепа. Весь час після травми був в комі, але перед смертю прийшов до тями і впізнав рідних. Помер 11 квітня від травм.

Яків Зайко, народився у 1940-ому у Білорусі. Громадянин України, народний депутат України I скликання. 18 лютого 2014 року помер від інфаркту, втікаючи від «Беркуту» на вул. Інститутській.

Усім їм посмертно присвоєно Героїв України.

Довідка: Уперше Небесною Сотнею полеглих учасників акцій протесту назвала поетеса Тетяна Домашенко у вірші «Небесна Сотня воїнів Майдану», який вона написала 21 лютого 2014 року. Згодом Небесною Сотнею сталиназивати всіх Героїв, що поклали своє життя під час Революції гідності. 21 лютого 2014 року на Майдані у Києві відбулося прощання із загиблими повстанцями, яких в жалобних промовах назвали Небесною Сотнею.

До подій 18 лютого 2014 року офіційно вважаються загиблими 9 осіб, серед яких Сергій Нігоян, Михайло Жизневський та Юрій Вербицький. Під час трагічних подій 18-21 лютого 2014 року загинули 84 Героя. Ще 18 людей померли від отриманих на Майдані травм після 21 лютого 2014 року. Остання така смерть була зафіксована 3 червня 2015 року. Майже 3 тисячі осіб було поранено за весь період масових протестів.

Олена Петренко
Олена Петренкоhttps://malyn.media/
Редакторка MALYN.MEDIA

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини