З 1 січня для шкіл діє новий санітарний регламент: що зміниться

Із 1 січня 2021 року вступив в дію новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я № 2205.

Про це повідомляє Укрінформ.

Санітарний регламент визначає медичні вимоги безпеки (правила і норми) щодо освітнього середовища у всіх типах закладів загальної середньої освіти, а також структурних підрозділах інших юридичних осіб, що забезпечують здобуття загальної середньої освіти (крім спеціальних закладів освіти) усіх форм власності.

Санітарним регламентом визначаються санітарно-гігієнічні норми влаштування території, гігієнічні вимоги до будівель та приміщень: навчальних приміщень, вимоги до кабінетів інформатики, фізкультурно-спортивних приміщень,санітарно-гігієнічні вимоги до утримання басейнів. А також вимоги до приміщень допоміжного та підсобного призначення, санітарних вузлів, пансіонів (гуртожитків).

Окрім цього, санрегламентом встановлюються вимоги до водопостачання, водовідведення та опалення, повітряно-теплового режиму, природного та штучного освітлення, допустимі рівні шуму та вібрації.

Також санрегламентом встановлюються вимоги до організації освітнього процесу, гігієнічні правила складання розкладу навчальних занять та розподілу навчального навантаження протягом тижня, допустима сумарна кількість годин (навчальних занять) тижневого навантаження учнів, вимоги до організації роботи з технічними засобами навчання, організації харчування, медичного обслуговування тощо.

Серед іншого, згідно новому регламенту, учні, які проживають на відстані більше 2 км від закладу освіти, повинні бути забезпечені транспортом для підвезення до шкіл.

Працівники шкіл повинні проходити профілактичні медичні огляди. У разі порушення терміну цих оглядів працівники не можуть бути допущені до освітнього процесу.

Також, згідно регламенту, забороняється оренда приміщень навчальних закладів не під освітні потреби. Встановлюються вимоги до благоустрою шкіл та визначаються відповідальні особи.

Окрім цього регламент унормовує використання в закладах світи дротового або бездротового підключення до Інтернету. У разі використання бездротового підключення, обладнання має розміщуватися на висоті не менше 2 метрів від підлоги і вимикатися у поза навчальний час. Встановлюються вимоги до комп’ютерного обладнання в закладах освіти, зокрема, екран монітору має бути не менше 15 дюймів, якщо немає можливості використовувати персональні комп’ютери, а якщо використовуються ноутбуки — допускається розмір екрану в 14 дюймів, а також обов’язкова наявність мишки та клавіатури.

Встановлюються вимоги до розміру меблів, для профілактики порушень постави учні не менше двох разів на рік мають пересаджуватися в інші ряди. Також учнів, які часто хворіють на ГРВІ, ангіни рекомендовано розміщувати в третьому ряду від вікна.

Також новим санітарним регламентом прописано обов’язкову наявність в приміщені закладу внутрішнього санітарного вузла.

Змінюються підходи до організації харчування, дозволяється організовувати кейтеринг, але за умови відповідності безпечності та якості харчових продуктів, які базуються на системі HACCP (концепція, що передбачає систематичну ідентифікацію, оцінку та управління небезпечними факторами, які впливають на безпечність продукції). Встановлено також низку обмежень щодо продуктів з вмістом солі, цукру, жирів.

Санітарним регламентом також встановлюється перелік продуктів, які заборонено продавати в школах в буфетах та автоматах – снеки, м’ясні та рибні продукти промислового виробництва, ковбаси, сосиски, копчена та солона риба тощо. Встановлена група харчових продуктів, які повинні бути в щоденному шкільному раціоні – злакові, овочі, фрукти, молочні продукти.

Врегульовується й питання харчування дітей з особливими потребами.

ІнфоМалин
ІнфоМалинhttps://malyn.media/
Тут оселилися адміністратори сайту MALYN.MEDIA. Маєте запитання, бачите негаразди в роботі сайту чи хочете повідомити новину — сконтактуйте з нами через e-mail або сторінку у Facebook. Тисніть на відповідну піктограму.

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини