Шкільне харчування: чи готовий Малин до реформи і чим мають годувати дітей

Наразі лише одна школа громади отримала потрібне обладнання…

Від початку січня українські школи, а це близько 15 тисяч навчальних закладів, плавно переходять на меню від шеф-кухаря, засновника проєкту «Нове шкільне харчування» Євгена Клопотенка. Хоч офіційно перехідний етап мав повністю завершитися до 1 січня, фактично його вкотре продовжили. Як зазначає Клопотенко в інтерв‘ю Укрінформ, до 1 серпня…

Планують її завершити до серпня 2022 року, проте сам автор переконаний: перші результати побачимо щонайменше через три роки. Адже непросто відродити культуру ставлення до їжі та її споживання, якою українці нехтували протягом багатьох десятиріч.

БЕЗ СМАЖЕНОГО І ЯКНАЙМЕНШЕ СОЛІ

Меню, яке реформатор розробляв близько чотирьох років, складається зі 160-ти смачних і корисних страв за рецептами, зібраними зі всього світу. Багато національних — український борщ, капусняк з гарбузом, банош, вертута, сирники, шупіка, куліш, шпундра, товчанка. Є італійські суп мінестроне, фрітату, грузинське лобіо, мексиканське буріто з сальсою, французька печеня з яловичиною тощо.

За новими нормативами у шкільних їдальнях відтепер максимально зменшили споживання солі, цукру, жирів, картоплі, хліба та інших виробів з борошна.

Повністю відмовилися від смаженого, заборонили шкідливі, але найулюбленіші дитячі продукти — сардельки і сосиски, кондитерські вироби, солодкий чай. А з буфетів зникли й чіпси, сухарики, газовані напої. Натомість в меню суттєво збільшилася кількість фруктів та овочів, з’явилося багато страв з м’яса, риби, кисломолочна продукція та спеції.

Звісно, це добре, але не всім дітям таке до вподоби. Є випадки, коли в їдальнях вони відмовляються від запропонованих обідів, бо не звикли до здорового (дієтичного, малосольоного і обезжиреного) харчування.

КУХАРІ РОЗВОДЯТЬ РУКАМИ

На старому обладнанні часто неможливо приготувати нові страви, бо багато з них на пару або запечені. Відтак кухарі не знають, як в примітивних умовах на старих плитах у сільських школах приготувати обіди за новими вимогами урядовців. До того ж від приготування їжі до її подачі на стіл учням має пройти не більше двох годин.

Як розповів головний освітянин Малинської МТГ Віталій Коробейник, наша громада отримала новітнє комп’ютеризоване обладнання для приготування обідів за системою Клопотенка тільки для однієї школи, на загальну суму близько 400 тисяч гривень.

Надійшло воно у грудні минулого року.  Наразі його монтують у ЗОШ №4. За декілька тижнів введуть в експлуатацію, і діти скуштують обіди.

Проте попередньо кухарі мають пройти і певне стажування, щоб розібратися з новим меню та тонкощами роботи пароконвекційних печей, які можуть водночас випікати, тушкувати, варити на пару і не тільки.

Якщо цьогоріч надійдуть додаткові кошти на обладнання, його встановлять також у харчоблоці Луківської школи.

ОДНА ШКОЛА ГОТУВАТИМЕ ДЛЯ УСІХ?

Через недостатність новітніх печей, урядовці пропонують харчувати дітей за системою кейтерингу. Наприлад, коли всі страви готують у харчоблоці однієї школи й розвозять в інші.

Проте Коробейник зауважує, на Малинщині в жодному навчальному закладі немає такої їдальні, яка б змогла забезпечити обідами всю шкільну мережу. Це реально зробити лише із залученням комбінату громадського харчування. Приміром, замовляти обіди по системі Клопотенка у ресторані і розвозити по всіх школах..

До речі, навесні реформатор Євген Клопотенко збирається об’їжджати навчальні заклади, щоб оглянути їдальні та показати майстер-класи з приготування страв.

Цікаво, що дієтичними здоровими обідами вже давно годують дітей у школах Великої Британії, Сполучених Штатів, Франції, Німеччини тощо. Відтак і в Україні зміни на часі.

Посилання, де можна ознайомитися з повним переліком нових страв.

Читайте також — У школах і садочках Малинщини зросте ціна на дитячі обіди: хто і скільки платитиме.

Марина Кириченко
Марина Кириченкоhttp://malyn.media
Журналістка MALYN.MEDIA

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини