Жодного бомбосховища: де у Малині та громаді шукати укриття

Наразі у Малині є всього 28, а загалом у громаді – 35 укриттів

В останні тижні через загрозу повномасштабного вторгнення Росії стало актуальним питання бомбосховищ та укриттів.  Аби з’ясувати, де такі локації у Малині й громаді, а головне – в якому вони стані, журналісти MАLYN.MEDIA звернулися до міської ради.

Як з’ясувалося, бомбосховищ ані в самому Малині, ані на території нашої громади станом на сьогодні немає… Є лише укриття або так звані «споруди подвійного призначення». У місті таких 27, а загалом на Малинщині – 35. Найбільше приміщення розташоване у багатоповерхівці на вул.Приходька, 67 – його площа 1225 кв.м.

«Мова про захисні споруди  цивільного захисту, які називаються «протирадіаційні укриття». Їх підготували після трагедії на Чорнобильській АЕС. За деякий час після вибуху відбувається іонізуюче випромінювання. Ці захисні споруди призначені для того, щоб люди там сховалися в разі потреби і не отримали опромінення», – повідомили нашому виданні у мерії.

«Розпізнати» такі приміщення  допомагають вказівники із надписами фарбою «Укриття». За всіма цими об’єктами закріплені власники, які вже отримали вказівки від міста перевірити стан приміщень.

Крім цього, у територіальній громаді є 84 найпростіших укриття – підвали будинків. На запитання, хто ж має доглядати за цими приміщеннями та підготувати їх для випадків загрози, у мерії одразу  згадують 2016 рік, коли вступив в дію ЗУ «Про здійснення права власності у багатоквартирному будинку».

Тоді міськрада прийняла рішення про зняття з балансу комунальних підприємств житлового фонду цих приміщень. Зазначимо, що за інформацією мерії у місті є 136 багатоповерхівок…

«Відтак, зараз фактично співвласники багатоквартирних будинків є власниками цих підвалів. Окремі будинки уклали договори з управителями. Так, наприклад, нині ТОВ «Малин Енергоінвест» обслуговує близько 81 будинок. Проте вони надають суто по договору житлово-комунальні послуги. Такого моменту як утримання підвального приміщення чи найпростішого укриття – не передбачено договором. Де створили ОСББ – більший порядок. Але місто тепер не має доглядати за цими підвалами – це треба розуміти», зазначають у мерії.

Відтак, радять малинцям самостійно перевірити, в якому стані ці приміщення, прибрати їх та забезпечити водою, можливо, теплими речами. Загалом у міськраді запевняють: наявних укриттів буде достатньо, аби у випадку небезпеки сховати мешканців…

Олена Петренко
Олена Петренкоhttps://malyn.media/
Редакторка MALYN.MEDIA

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини